A hatalom a saját leválthatóságát akarja megakadályozni

Kardos Ernő 2019. november 21. 10:55 2019. nov. 21. 10:55

Egész éjjel vitáztak a képviselők parlamentben. Napirenden a házszabályt érintő módosítások, szigorítások szerepeltek, amit az ellenzék egyszerűen szájzár törvénynek nevezett el. A kormánypártok azt hangsúlyozták, hogy az Országgyűlés tekintélyének helyreállítása a cél, az ellenzék viszont úgy látja, hogy az ellenvélemény, a kritika elhallgattatása, a Fidesz leválthatóságának minimalizálása a kormány valós szándéka. Az „éjszakai műszakról" Kunhalmi Ágnes szocialista képviselőt kérdeztük.

- Kevesen láthatták előre, hogy egész éjszakán át tart majd a parlamenti ülés, már kezd múlni az éjszaka sötétje, amikor elkezdjük ezt az interjút. Mi történt?

- A képviselők jogállásáról szóló törtvényt késő este kezdtük tárgyalni, és azóta is tart a vita. Folyamatosan újabb felszólalók jelentkeznek, mert mi, ellenzékiek el kívánjuk mondani, hogy a Fidesz folyamatosan korlátozza a demokratikus jogokat az országban és a parlamentben is. Itt tehát nem csak arról van szó, hogy a képviselők mozgásterét igyekeznek csökkenteni, de ezzel azoknak a millióknak a jogait is sértik, akiket képviselünk.

- Ilyen éjszakai vitát akkor szoktak rendezni, amikor a beterjesztő el akarja hallgatni a nyilvánosság elől, hogy mi történik a parlamentben.

- Valóban ezt történik, a kormánypártok azt szeretnék, ha az országban senki ne tudjon arról, hogy a kormány a képviselők jogait folyamatosan megnyirbálja. Ez folytatódik most, a Fidesz néhány képviselője arra törekszik, hogy a házszabályt újra drasztikusan megszigorítsák, de említhetném a választójogi törvény tervezett átalakítását is. Nem beszélve arról, hogy kormánykézen van a média többsége, az ügyészség, az alkotmánybíróság, valamint a számvevőszék, amelyet bunkósbotként használnak az ellenzékkel szemben. Mindezzel a hatalom saját leválthatóságát akarja megakadályozni.

- Mi az, ami az éjszakai órákban a legnagyobb vitát váltotta ki?

- Az, hogy a képviselők évtizedek óta meglévő jogait nyirbálnák tovább. Az új jogszabály szerint ugyanis már ellenőrizni sem mehetnénk be a közintézményekbe, csak akkor, ha előre bejelentkezünk.

- A Fidesz frakcióvezetője, az egyik beterjesztő azt mondta, hogy ez azért van, mert a fodrásznál is be kell jelentkezni.

- Ugyan, ez nevetséges, próbáltam is Kocsis Máté frakcióvezető figyelmét felhívni arra, hogy az adóellenőr sem jelentkezik be a fodrászhoz, vagy bárhová, ha valóban ellenőrként akar megjelenni. Így a képviselőnek sem kell előre jelezni, ha ellenőrizni kíván egy intézményt. A Fidesz mégis ezt szeretné. Nem a Ház tekintélyének a helyreállítása sarkallja a kormánypártokat, hanem az ellenzéki képviselők jogainak korlátozása, az elhallgattatása.

- Azzal az ellenzékiek egyetértenek, hogy a T. Ház tekintélye sokat romlott az utóbbi időben?

- Egyetértenék, de a Fidesz úgy csinál, mintha ez nem egyenes következménye lenne a politikájának. Kisajátítják a hatalmat, s minden ellenzéki kezdeményezést elfojtanak. Közben pedig azt a látszatot keltik, hogy kizárólag az ellenzék pulpitusfoglalással, bekiabálásokkal, és sípolással zavarja a rendet. Miközben ehhez az vezetett, hogy házszabály ellenesen zárták le a rabszolgatörvény vitáját, és elfogadtak egy embertelen törvényt. Házszabály ellenesen söpörtek le több ezer ellenzéki módosító javaslatot, amivel az MSZP nemcsak javítani akarta a jogszabályt, hanem éreztetni is akarta a 400 óra túlmunka súlyát. Továbbá önkényesen, törvénysértően vették el a szót az ellenzéktől. Elzárkóztak minden együttműködéstől, csak a saját érdekeiket tartják szem előtt. Ezek után semmilyen más lehetősége nem maradt az ellenzéknek, csak a pulpitus foglalás, erre akartuk felhívni a közvélemény figyelmét. Arról már nem is beszélek, hogy olyasmit kiabálnak be a plenáris ülésen, hogy „mit pofázol kisanyám!” ,vagy „ne ugassál kisköcsög!” Az utóbbi Bánki Erik produkciója. De idézhetnék Kövér Lászlót is, aki „elmebetegek gyülekezetének nevezte e parlamentet. Ez sem a ház tekintélyét szolgálja!

- A kormánypárti képviselők azt állítják, hogy rendet akarnak, féltik a ház tekintélyét az obszcenitástól, az ellenzéki akcióktól. Ezzel szemben önök attól félnek, hogy az ellenzéki hangot totálisan elhallgattatják?

- A kormány érvei hamisak, a Fidesz arra törekszik, hogy totálisan uralma alá hajtsa a parlamentet, tökéletesen megregulázza az ellenzéket, és pórázon tartsa az újságírókat. Megpróbálhatják, de mi már nem félünk attól, hogy el tudnak bennünket hallgattatni, mert a demokratikus ellenállás színtere a következő években már a Szabad Városok Szövetsége, illetve az utca lesz!

- Ezek után persze kérdés, hogy érdemes-e bemenni a parlamentbe, ahol a Fidesznek kétharmada van?

- Ez a kérdés az önkormányzati választás után végleg lekerült a napirendről, hisz eddig is bent voltunk a parlamentben, mégis megnyertük a választást a fővárosban, illetve a megyei városok jelentős részében. Az ellenzék tehát talajt fogott, amivel megteremtettük a demokratikus ellenállás szintereit. Miután mi helyre akarjuk állítani a parlamentarizmust, illetve új köztársaságot szeretnénk, ezért szerintem ott kell maradnunk a parlamentben is. Ezt a „frontot” nekünk nem szabad feladni, annak ellenére, hogy csak a parlamentből nem lehet választást nyerni.

- Visszatérve az éjszakai ülésre, amelyen a képviselők jogairól, a büntetésekről esett szó. Volt valami közeledés a vitában?

- A kormány semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, farizeus módon csak arról beszélnek, hogy a szigorítások rájuk is vérvényesek.

- Ez igaz, nem?

- Csak részben, hiszen minden büntetésről Kövér László dönt, s láttuk, hogy a kormánypártok a fizikai erőszakért, amit Hadházy Ákossal szemben gyakoroltak, 50 ezres büntetést kaptak, míg az inkriminált tábla felmutatásáért Hadházy viszont már több, mint 300 ezer forintot fizetett. A közbekiabálás – ami egy történelmileg kialakult jog – egyhavi, illetlen kifejezés kéthavi bérmegvonással jár, kirívó viselkedés négyhavi fizetés- csökkenést eredményez. Fizikai erőszak egy teljes éves kereset megvonását jelentheti! Miközben a képviselő semmilyen más jövedelme nem lehet. Ráadásul minden esetről maga Kövér László dönt.

- Fizikai erőszakot tudtommal eddig csak a Fidesz alkalmazott, vagy rosszul emlékszem?

- Méghozzá velem szemben pl. Budai Gyula, amikor a rabszolgatörvényt elfogadták, vagy Hadházy ellen, s mindezt egy nemzetiszínű zászlóval még el is takarták.

- Milyen lesz az új rend, ha elfogadják a törvényt?

- Minden eszközzel azon dolgoznak, hogy leválthatóságuk kockázatát minimalizálják. A képviselők megregulázása után jön majd a választójogi törvény megváltoztatása, lebegtetik a regisztrációt, ami ugyancsak a hatalmon maradásukat akarja szolgálni.

- Ha az ellenzék komolyan gondolja, hogy a Fidesz újabb törvénnyel akarja bebetonozni magát a hatalomba, akkor miért nem csináltak nagyobb balhét?

-Nézze, a rabszolgatörvény emberek milliónyinak sorsát befolyásolta, tehát a magyar munkavállalók életét tette nehezebbé. A képviselői jogokat megregulázó jogszabály elsősorban a politikusok tevékenységét korlátozza, amelyhez ellentmondásosan viszonyulnak az emberek, miközben több millió embert képviseletét látjuk el.