Magyarország biztonsági határzárának lebontásától tart az Alapjogokért Központ

HírKlikk 2020. május 23. 12:00 2020. máj. 23. 12:00

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, amely Szerbia felé mindig is nyitva állt – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton, az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Bíróság szerint, kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most megszünteti azokat. A tompait és a röszkeit zárják be – hangzott el a műsorban.

Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének beazonosítására és a járvány okán, egészségügyi vizsgálatok elvégzésére.

A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni. A menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt, a kérelmezőket a magyar állam ellátásban részesítette, amely kiterjedt az élelmezéstől kezdve, a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig – fűzte hozzá.

A tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában – hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve, attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben az Európai Unió balliberális oldala következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálja majd támadni.

Forrás: MTI/Hírklikk