A hiányt a duplájára növelte, a növekedést a felére csökkentette a kormány

HírKlikk 2024. október 2. 13:10 2024. okt. 2. 13:10

Közel dupla annyi, mint amit a kormány tervezett, mi az? Költségvetési hiány! Ugyanennek az analógiának a mentén adódik a még ennél is szomorúbb kérdés, hogy mi az, ami kevesebb, mint fele annak, amit a kormány tervezett? Hát a gazdasági növekedés! – kezdi az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményét Vajda Zoltán országgyűlési képviselő.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke ismerteti: a KSH friss adatsorai szerint június végéig 3,7 százalékos volt a GDP-arányos államháztartási hiány. A kormány eredetileg 2514 milliárd forintos hiánnyal számolt, majd tavasszal ezt 3981-re módosították, a legújabb tervek szerint pedig már 4790 milliárd forintos deficit az idei cél. Mindeközben pedig az államadósságot sem sikerült féken tartania a jelenlegi hatalomnak, hiszen az MNB nyár végi adatai szerint a bruttó, névértéken számított államadósság elérte az 59.553 milliárd forintot, amely GDP-arányosan 76,1 százalék volt.

Vajda Zoltán emlékeztet: az MSZP évek óta hangoztatja, hogy a kormányzat költségvetési politikája teljes csőd. Évről-évre bebizonyosodik, hogy a kormány saját magát ringatja hamis reménybe azáltal, hogy fél évvel az optimális idő előtt fogadják el a központi büdzsét, mindezt – tényadatok hiányában – indokolatlanul optimista, fiktív számadatokra alapozva. Majd a tárgyévben, a költségvetés életbelépése után nem sokkal kiderül, hogy a bevételek jóval alacsonyabbak, a kiadások pedig jóval magasabbak a vártnál. A kormánynak a gazdasági növekedési célokból is engednie kellett, hiszen az év elején a tervezett 4 százalékról 2,5 százalékra vitték le a növekedési célt, majd nemrég ezt is módosították, amelynek értelmében idén már csak 1,5 százalékos növekedés várható.

Ezért az MSZP szerint itt volna az ideje, hogy a kormányban tanuljanak a hibáikból, folytassanak felelős költségvetési politikát, továbbá bánjanak felelősen a közpénzzel, amelyet a magyar emberek és az ország szolgálatába kell állítaniuk a kormányzati holdudvar további gazdagítása helyett!



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom