A Hír TV igazi keresztényként mutatta be a vesztegetéssel vádolt Völnert

Föld S. Péter 2021. december 10. 07:25 2021. dec. 10. 07:25

Most, hogy a nemrég még államtitkárként ténykedő Völner Pált a Polt Péter vezette ügyészség azzal gyanúsítja, hogy vesztegetési pénzeket fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vezetőjétől – alkalmanként 2-5 millió forint körüli összeget – előkerült egy jó két évvel ezelőtt készült műsor, amelyben Völner arról beszél, hogy mindennapjait áthatja a kereszténység és a hit. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végzett, vallásos nevelést kapott Völner azt is elmondta Turda Adrienn Őszintén című műsorában, hogy egykori iskolájában megtanulta: úgy is lehet vitatkozni, hogy nem ellenségként tekintünk vitapartnerünkre.

Amikor viszont a tananyagban ahhoz a részhez értek, hogy miként álljunk ellen a kísértésnek, különös tekintettel a nagy összegű és rendszeres vesztegetési pénzekre, akkor a diákként bizonyára eminens Völner Pali feltehetőleg hiányzott, vagy más, számára éppen fontosabbnak tűnő dolgokra figyelt.

A Hír TV akkori beharangozójából az is kiderül, hogy Völner szerint „ha az ember megéli a hitét, akkor az talán látszik a cselekedetein is ...Mindig mérhetjük egymást úgy, hogy kinek mennyi pénze van... de ha azt a mércét vesszük alapul, hogy az ember Isten képmása, akkor az egész más dimenzióba kerül és akkor az emberi szempontjaink eltörpülnek”.

Bármit is jelentsen ez utóbbi mondat, minden bizonnyal nagyon tanulságos. Különös tekintettel a mostani, bő évvel későbbi történésekre, amikor az ügyészség vesztegetéssel vádolja Völnert. Aki egyébként ártatlannak mondja magát, és mint minden nehéz helyzetben, bizonyára ezúttal is talál megoldást. Más ember talán tanácstalanul és reményvesztetten állna az őt ért vádakkal szemben, ám Völner segítségül hívhatja a hitet, amelyről még azt is elmondja, hogy „bemenni egy templomba alkalmat ad arra, hogy az ember kicsit magába mélyedjen, átgondolja a nehéznek tűnő feladatait és erőt meríthet, hogy azt mondja, nem is olyan nagy az a probléma”.

Most persze van egy kis probléma, ami akár abból is adódhat, hogy a Hír Tv riportja óta több mint két év eltelt, s azóta Völner volt államtitkár már nem úgy keresztény, ahogyan akkor volt. A hit bizonyára ma is betölti a mindennapjait, de ezekbe a mindennapokba – legalábbis az ügyészség alapos gyanúja szerint – időnként egy kevéske (2-5 millió forint közötti) csínyt is bele lehet szuszakolni.

Kíváncsian várjuk, vajon a Hír TV mikor tűzi műsorára a 2019 júniusában készült riportot, esetleg Turda Adrienn, vagy egy másik, kormányhoz szintén közeli sajtómunkás készül-e újabb portréfilmben bemutatni Völner (volt) államtitkár keresztényként megélt mindennapjait.