A Hírklikk megszerezte 74 kormánypárti művész levelének magyar fordítását

Föld S. Péter 2020. július 3. 12:35 2020. júl. 3. 12:35

„Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt”, írta az Origo. A Palkovics László miniszternek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek küldött levélben „nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy támogatunk minden olyan átalakítást, amely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot – továbbfejlesztve azt – nemzeti örökségünk megőrzésének és gyarapításának szolgálatába állítja.”

A Hírklikk megszerezte a kormánypárti művészek levelének magyar fordítását, az alábbiakban ezt olvashatják.

Tisztelt Orbán Viktor úr!

Mindenekelőtt, elnézését kell kérnünk, amiért csak 74-en írtuk alá ezt a levelet. 75-en szerettünk volna lenni, mert az egy kerek szám, és jobban mutat, mint a 74. Ám sajnos hiába igyekeztünk, nem sikerült még egy aláírót találnunk. Voltak biztató kísérletek, de végül valamennyi ez irányú próbálkozásunk kudarcba fulladt, mert több, a 75. aláírásra kiszemelt személy is visszatáncolt.

Rátérnénk a lényegre: reméljük, levelünk jó egészségben találja a miniszterelnök urat, bírja ezt a meleget, mert még nagyon hosszú ideig szükségünk van Önre, hogy szolgálhassa a nemzet, a magyar emberek érdekeit.

Ami a Színház és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítását illeti: messzemenőkig egyetértünk vele. Sőt, megkockáztatjuk, hogy amennyiben nem értenénk egyet az átalakítással, akkor is támogatnánk. Konkrétan ugyan fogalmunk sincs arról, hogy miről van szó, de biztosak vagyunk benne, hogy ha a miniszterelnök úr akar valamit, az számunkra csak jó lehet. Ha nem így volna, akkor miniszterelnök úr, akit – nem győzzük hangsúlyozni – mindenki másnál jobban tisztelünk, nem azt akarná, amit akar, hanem azt, amit mi akarunk. Mi pedig mindig azt akarjuk, amit a miniszterelnök úr akar.

Ennyit az ügy szakmai hátteréről. Még megemlítenénk, hogy az átalakítás már régóta esedékes, bennünk is számtalanszor felvetődött, hogy milyen régóta nem lett átalakítva a színházi mesterség oktatásának struktúrája, színész és rendező generációk nőttek fel anélkül, hogy az Ön bölcs útmutatásai eligazításként szolgáltak volna számukra.

Színészek, színleljetek remekműveket!

Rendezők, rendeződjetek remekművekbe!

Ehhez Ön kellett miniszterelnök úr, az Ön nagyszerűsége, ha nem tűnne gyomorforgatóan visszatetszőnek, azt írnánk: zsenialitása.

Végezetül, engedje meg miniszterelnök úr, hogy kifejezzük nagyrabecsülésünket azért a munkáért, amit Ön a nemzetért tett. Ha valaki, mi, a kormányhoz hű színházi emberek, értékelni tudjuk azt a temérdek erőfeszítést, ami az ország javát, felemelkedését és gyarapodását szolgálta. Kérjük, jelezze, ha bármikor szükségesnek látja, hogy kiálljunk Ön mellett. Ránk mindig számíthat, velünk mindig számolhat.

És még egyszer, bocs, hogy csak 74-en vagyunk. Higgye el, ennyi aláírót sem volt könnyű összeterelni.