A Hírklikk olvasói szerint Karácsony Gergely nyerte meg az első miniszterelnök-jelölti vitát

Millei Ilona 2021. szeptember 13. 19:16 2021. szept. 13. 19:16

Miután utoljára 2006-ban volt miniszterelnöki tévévita – amelyben Orbán Viktor súlyos vereséget szenvedett Gyurcsány Ferenctől – természetes, hogy az ország azon része, amelyik tudott az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitájáról, nagy érdeklődéssel várta azt. De nem csak várta, aktív részese is kívánt lenni úgy, hogy a különböző sajtótermékek által indított szavazáson megmondja, az öt ellenzéki vezető közül ő kit tartott a legjobbnak. A Hírklikk által indított szavazást elég tisztességes előnnyel Karácsony Gergely nyerte meg.

Bár a közmédiától elvárható lett volna, hogy közvetíti az ellenzéki előválasztás első miniszterelnök-jelölti vitáját, és mindenki számára megmutatja, mit gondol Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), illetve Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) az ország jövőjét hosszú távon gyökeresen érintő és befolyásoló kérdésekről, de nem tette. A beszélgetést csak az ATV nézői láthatták vasárnap este. Ám a vita így is óriási érdeklődést váltott ki, ami arra sarkallta a különböző sajtótermékeket, hogy megszavaztassák olvasóikat, ki kit tartott a vitában a legjobbnak. Így tett a Hírklikk is. Közvetlenül a vita után internetes szavazást indítottunk, amelyben arra kértük az olvasóinkat, mondják meg, szerintük ki nyerte a miniszterelnök-jelöltek első vitáját. Ezen írás megszületéséig 7172 szavazat érkezett, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szavazás még mindig tart, aki akar még voksolhat. A jelen pillanatban – és második napja – Karácsony Gergely 38 százalékkal vezet, Dobrev Klára a szavazatok 30, Jakab Péter 15, Fekete-Győr András 8, Márki-Zay Péter 7 százalékát kapta meg.

Az ATV-n közvetített vita után a Hírklikk IP-címes közvélemény-kutatása – amelynek lényege, hogy mindenki csak egyszer adhatja le a voksát – mellett, a Závecz Research is indított egy úgynevezett IVR-technológiával készült felmérést, amelynek során a válaszadók a telefon billentyűzetével felelnek a feltett kérdésekre. Míg a Hírklikk szavazásán eddig több mint 7000-en vettek részt, a Závecz Research kutatásán végül összesen 471-en adták le a voksukat. Talán ez az oka, talán más, mindenesetre ez utóbbin teljesen más eredmény született.  A Závecz Research felmérésén a szavazók szerint mindent egybevetve, Dobrev Klára (32 százalék) vezet, őt követi Karácsony Gergely (30 százalék), majd fej-fej mellett Márki-Zay Péter és Jakab Péter (9-9 százalék), és végül Fekete-Győr András (6 százalék) következik.

Úgy látszik, bár a Hírklikk szavazása nem reprezentatív, olvasóink másképp látták. Igaz, a merítés is jóval nagyobb, hiszen a Hírklikk 7172 szavazata áll szemben a Závecz Research 471-ével. Még szerencse, hogy nem ez volt az utolsó vita, a miniszterelnök-jelölteknek még két tévé-vitájuk lesz az RTL Klubban, szeptember 24-én, illetve valamikor október 4-10 között. Az ellenzéki előválasztás pedig szombaton kezdődik.