A holokauszt magyar zsidó és roma áldozatainak a sorsát feltáró projekt indul

HírKlikk 2023. június 9. 21:00 2023. jún. 9. 21:00

Egy német kutatási projekt a holokauszt magyar zsidó és roma áldozatainak sorsát szándékozik dokumentálni – adta hírül a Domradio.de című német katolikus műsorszóró, és több más német vallási sajtóorgánum.

Az akkori Magyarországról elhurcolt mintegy 500-600 ezer áldozatról van szó, és legtöbbjüknek a neve sem ismert. „Ezeket az embereket a németek és magyar szövetségeseik gyilkolták meg” – írta a Domradio.de portál, a hamburgi „A Német Zsidók Története Intézet” (IGdJ) közleményét idézve.

Az intézet magyar, román és szlovák partnerekkel együttműködve fogja kutatni, feltárni és megmenteni a feledéstől a deportáltak sorsát. Ehhez a projektben résztvevők archívumokban folytatnak majd kutatásokat főleg olyan áldozatokkal kapcsolatban, akik észak-németországi koncentrációs táborokba – mindenekelőtt Bergen-Belsenbe és Neuengamméba, valamint ezek kihelyezett táboraiba – kerültek, ahol kényszermunkát kellett végezniük a hadigazdaság számára.

A projektet az Európai Unió finanszírozza. A kutatás címe: „Digitális emlékezet- és kutatási kultúra – A magyarországi holokauszt 80 év után”.

A Domradio.de mindehhez hozzátette: a holokauszt szinte a világon mindenütt a nemzetiszocialisták európai zsidók ellen elkövetett népirtását jelöli, aminek mintegy hatmillió ember esett áldozatul. A lengyelországi zsidók 90 százalékát gyilkolták meg, a többi európai országban, így Magyarországon és például Hollandiában ez az arány meghaladta a 70 százalékot. A kifejezés a görög holokauszton szóból ered, és szó szerint azt jelenti: „teljesen elégett”.