A hvg.hu beperelte Kásler minisztériumát

HírKlikk 2019. december 31. 12:21 2019. dec. 31. 12:21

Idén januártól kezdte meg működését a Kásler Miklós Emmi-miniszter szívügyének számító Magyarságkutató Intézet, csakhogy a több mint 800 milliós büdzsével startoló intézet működéséről szinte semmit nem lehetett tudni.

A hvg.hu-nak sikerült azonban megszerezni egy titkos, az Orbán-kormány számára készült előterjesztést, amelyben összeszedték az intézet „többletigényeit”. A portál két cikkben sorolta fel, milyen gigantikus terveik vannak annak érdekében, hogy „3-30 éves korig” formálják a nemzeti tudatot: monumentális Attila-emlékmű felállítása, új Magyar Eredet Múzeum és egy hun-magyar múzeum a Városligetben.

Azt sem lehetett tudni, mégis kik dolgoznak a NER új őstörténet-kutatójában, de az anyagban szereplő munkatársak közül többek neve kiderült, ahogy az is, hogy további munkatársakat keresnek nagyjából havi 650 ezer forintos fizetésért.

Mindezt még nyáron hozta a portál nyilvánosságra, de az Emmi, illetve a közpénzből működő intézmény azóta sem válaszolt a részleteket firtató kérdésekre, hiába van szó közérdekű adatokról. Ezért a hvg.hu pert kezdeményezett a minisztérium ellen az adatokért. A történet jövőre folytatódik a bíróságon.

Forrás: hvg.hu