A járvány miatt nem engedték be az újságírókat a bíróságra, nem Mészáros Lőrinc miatt

Zutyu 2020. szeptember 17. 15:54 2020. szept. 17. 15:54

A 444 írta meg szerdán, hogy nem csak Mészáros Lőrinc válóperére nem engedték be a sajtót, hanem a bíróság épületébe sem. A Fővárosi Törvényszék szerint, a járványhelyzet miatt történt mindez, nem pedig Orbán Viktor barátja miatt. 

Hermetikusan lezárták szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság épületét, ahol Mészáros Lőrinc válópere miatt jelent meg a kormánytól független sajtó, de legnagyobb megdöbbenésükre, nem csak a tárgyalástól tartották távol őket, hanem a bíróság épületébe se léphettek be. A Hírklikk ezért a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályához fordult, azt tudakolva tőlük, más magánemberek kedvéért is lezárják-e a bíróságot és mennyi pénzért lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást. 

Csütörtökön be is futott a válaszuk, ami röviden annyi, hogy mindez a járványhelyzet miatt volt és nem a miniszterelnök barátjának kérése nyomán. A törvényszék szerint, a Budai Központi Kerületi Bíróság sem a szerdai  nap folyamán nem volt, sem pedig más napokon nincs semmilyen módon lezárva, tehát a nyilvános eljárási cselekményeken (például a nem zárt tárgyalásokon) a sajtó munkatársai – a hallgatóság más tagjaihoz hasonlóan – előzetes regisztrációt követően részt vehetnek. 

A hallgatóság által látogatható tárgyalásokra azért szükséges előzetesen regisztrálniuk az érdeklődőknek, mert a központilag javasolt járványügyi intézkedések miatt – például 1,5-2 méteres szociális távolság megtartása a bírósági épületekben is – a korlátozott befogadóképességű tárgyalótermekben csak meghatározott számú személy tartózkodhat. Idézik azt a rendelkezést is, ami szerint, a járványügyi készültség miatt, csak indokolt esetben lehet belépni a bíróságok épületébe és csak ügyfeleknek, ugyanakkor ügyfélnek minősül a hallgatóság is, de csak nyilvános tárgyalásra lehet bemenni. Márpedig a hivatkozott családjogi ügyben eljáró bíró a felek kérésére, 2020. szeptember 7-én hozott végzésével a nyilvánosság tárgyalásról történő kizárását rendelte el, következésképp a szerdai eljárási cselekmény zárt volta miatt – a fent hivatkozott szabályzat előírásaiból következően – nem léphettek be az adott ügy iránt érdeklődő újságírók a Budai Központi Kerületi Bíróság épületébe. 

„Nem mellesleg: a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályán egy újságíró sem jelezte, hogy az Ön által hivatkozott tárgyaláson részt kívánna venni. Ha ez megtörtént volna, akkor mi értelemszerűen tájékoztatni tudtuk volna az érdeklődőket arról, hogy jelen eljárást a felek kérésére zártan folytatja le a bíróság” – húzták alá. A regisztrációs szabály járvány miatti szigorítása éppen tegnap lépett hatályba. Erről azt írják, „felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének tegnap hatályba lépett ajánlása (4/2020. {IX. 15.} 6. § {1}) értelmében a hallgatóság tagjai a bírósági épületekbe kizárólag előzetes regisztrációt követően léphetnek be. Előzetes regisztrációt az eljárási cselekmény (például nem zárt tárgyalás) időpontját megelőző 24 óránál korábbi időpontban lehet előterjeszteni. A Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon tartandó nyilvános eljárási cselekményekre a továbbiakban is az fthallgatosag@birosag.hu e-mail-címen lehet regisztrálni.  

A regisztrációk feldolgozása azok beérkezési sorrendjében történik, azt pedig, hogy a jelentkezők közül hányan vehetnek részt a tárgyaláson – az idézettek számát és a tárgyaló méreteit kizárólagosan ismerő – eljáró bíró határozza meg. A regisztrálóknak a Fővárosi Törvényszék munkatársai – mint ahogy eddig is, úgy ezután is – minden esetben visszajeleznek, azaz tájékoztatják őket arról, hogy adott tárgyaláson részt vehetnek-e vagy sem.