A játékszerencse kezdi elhagyni Magyarországot

HírKlikk 2024. szeptember 25. 20:00 2024. szept. 25. 20:00

Egyetlen ország sem épít annyira az elektromos autókra és a kínai pénzre, mint Magyarország, és ebből sokáig profitált is, de most egyre nagyobb a veszély, hogy Orbán Viktor mindkét fogadásában veszít, mert csökken az elektromos autók eladása, és mélyül a Kínával kapcsolatos bizalmatlanság – írta a lap.

A játékszerencse most elhagyni látszik Magyarországot, a kettős esély kettős kockázattal is jár.

A Business Insider ismertette a téren elért eddigi eredményeket, amelyek a Bloomberg gazdasági hírügynökség számításai szerint a világ negyedik legnagyobb akkumulátor-gyártójává, és már az akkumulátorok alkotják az ország legfontosabb exportcikkét.   

A boom azonban akadozik. Az elektromos autók értékesítése Európában elmarad a várakozásoktól. A Magyarországon is működő német autókonszernek válság-üzemmódban vannak.

Magyarországon ez abban jelentkezik, hogy bezuhant az ipari termelés, mégpedig a Bloomberg szerint az autó- és akkumulátorgyártás csökkenése miatt. Mindehhez jön még, hogy Magyarország legfontosabb befektetője, Kína, valamint az EU között konfliktus van kialakulóban.

Nem csak az elektromosautó-ipartól, hanem a Kínától való függőség is kockázatokat hordoz. A kínai akkumulátorgyártók például gyakran hozzák magukkal a saját beszállítóikat, és a magyar cégeknek nemigen van esélye bekerülni a beszállítók közé. Az értéklefölözés java Kínában van.

Emellett Magyarország munkaerő-hiánnyal küzd: a 4,3 százalékos munkanélküliség közel teljes foglalkoztatottságot jelent, és ez felhajtja a béreket. Az infláció még magas. Magyarország védekezik a bevándorlás ellen, és Éltető Andrea, a Világgazdasági Intézet kutatója elmondta: „Nincs munkaerő, Ázsiából kell hozni”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom