A kávé lefőtt

HírKlikk 2023. december 20. 18:10 2023. dec. 20. 18:10

Ez volt a világ legdrágább kávéja, reagált a Spiegel cikke Orbán Viktor EU-csúcson előadott produkciójára. Miután a magyar miniszterelnök előzőleg több fórumon erősködött, hogy megvétózza Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait és ettől senki nem tántoríthatja el, fogta magát és „kivonult egy kávéra” az uniós állam- és kormányfők csütörtöki tanácskozásáról. Az ott maradt 26 tagállam egyhangúan megszavazta a csatlakozási tárgyalások megkezdését. A kávészünetre állítólag Scholz német kancellár vette rá Orbánt, hogy ne fúrhassa meg a szavazást. 

Kardcsörtető nyilatkozatai után gyáva megfutamodásként értékelte Orbán magatartását a KlikkTV Heti Egyenleg című politikai elemző műsorában Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

A szavazás tétje az volt, hogy kitart-e Ukrajna mellett a Nyugat és várhatóan a NATO hasonló üzenetet küldhet. Ez erős jelzés Putyinnak, hogy Európa határai ezután nem Záhonynál, hanem a Dnyepernél lesznek, a terület már Európa védelme alatt áll. A nyugati demokráciák egyöntetűen kifejezték szolidaritásukat, hogy nem fogják Ukrajnát cserben hagyni. „Erre egy évtizedekig a függetlenségéért, szabadságáért küzdő európai ország azt üzente, hogy dögöljetek meg” – értékelte Orbán viselkedését Lengyel.

Európa végre ráébredt, hogy egy zsarolóval van dolga, és számszerű alkut kötött. A csúcs előtt egy nappal odaadott 10 milliárd eurót, de ezzel korántsem szerelte le Orbánt. Vicsek Ferenc újságíró, a műsor másik vendége kétoldalú engedményekről beszélt, de kiemelte, hogy a most kapott pénzt Magyarország nem szolgálta meg. Úgy fogalmazott, hogy amikor az európaiak odaadták a 10 milliárdot, megalkudtak, visszavonultak. Orbán pedig első számú közellenség lett és tovább zsarol. Már másnap megvétózta az Ukrajnának szánt további pénzügyi csomagot és közölte, hogy ha majd jóvá kell hagyni Ukrajna uniós csatlakozását, az „én parlamentem nem fogja azt megszavazni”.

A kórházigazgatók kirúgásával Pintér az egész szakmát fenyegeti

A szakértelemmel rendelkező kórházigazgatók nem a politikai célokat, hanem a betegeket nézik, a kormányzatnak azonban csak az engedelmesség számít. Nem baj, ha meghalnak a kórházakban, de az igen, ha a társadalom egyes rétegei esetleg nem szavaznak a jelenlegi elitre – hangzott el a műsorban. Lengyel László és Vicsek Ferenc arra is keresték a választ, mi lehet annak hátterében, hogy az egészségügyet is irányító belügyminiszter a napokban kirúgott az állásából 24 kórházvezetőt.  

A hivatalos indoklás szerint azért kellett meneszteni őket, mert elérték a nyugdíjkorhatárt, miközben az idősödő orvosok tudását világszerte elismerik. Valószínűbb azonban az a szakmai körökből származó vélekedés, hogy az egyre növekvő kórházi adósság miatti felelősséget akarja a kormány a nyakukba varrni. 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek, hogy ezen a területen is olyan emberek kellenek, akik a rendszer részei és nem ellenzékei. „Itt is megy a húzd meg, ereszd meg, az erőszakos kapkodás, a sértettség, mert a kormányzat abban reménykedett, hogy a béremelés nyomán engedelmesek lesznek az orvosok. Nem az alkalmasság a fontos, hanem hogy megbízhatók legyenek, s ne szóljanak bele a rendszerbe” – vélte Lengyel László.

„Az intézkedés is jelzi, hogy a hatalom – mint minden területen – az egészségügyben is képes arra, hogy a potenciális ellenfeleket leszedje” – fogalmazott Lengyel. Megmutatják, hogy a kezükben van a döntési képesség. Úgy gondolják, hogy ha eredmény nincs is, legalább legyen rend. Számítanak arra, hogy ebben a szakmában is sok az áruló, a kirúgottak helye nem sokáig marad üresen, mert a fiatal farkasok azonnal rávetik magukat. Olyan karrierpályákat indítanak, amelyek Orbánéktól ívelnek fel – vélekedtek a műsor szakértői. 

Csak a politikai preferenciák számítanak – vélte Vicsek Ferenc. Attól tart, hogy a kormányzat a magánszférába is bele tud nyúlni, az oda menekülő szakemberek sem úszhatják meg, hiszen a szabályozó rendszer egésze az állam kezében van. 

Pintér intézkedései az egész szakmát fenyegetik, vegye mindenki tudomásul, hogy a döntés a kormányzaton múlik.

A KlikkTV Heti Egyenleg című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom