A KIM saját halottjának tekinti Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfust, a Nemzet Művészét

HírKlikk 2024. augusztus 18. 08:00 2024. aug. 18. 08:00

Augusztus 17-én, életének 94. évében elhunyt Novák Ferenc – közismert nevén Tata – a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője, nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Novák Ferencet saját halottjának tekinti – közölte a KIM.

A minisztérium közleményében felidézte: Novák Ferenc Nagyenyeden született 1931. március 27-én. A második világháború idején a család áttelepült Magyarországra, az érettségit már Budapesten tette le. A Vegyipari Gép- és Radiátorgyárban műszaki gyakornokként kezdett dolgozni, majd csatlakozott az Építők Táncegyütteshez, melynek oszlopos tagja lett.

1954 szeptemberében megalakította a Bihari János Táncegyüttest. 1965-ben megbízták az 1949-ben alakult Honvéd Együttes tánckarának vezetésével. 1975-től a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál művészeti vezetőjeként folytatta munkáját. A hetvenes évek végén egyik szegedi produkcióját látva, koreográfus-rendezői szerződést ajánlott neki az amszterdami Folklór Táncszínház, ezután párhozamosan dolgozott Hollandiában és idehaza. 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti vezetője lett.

Munkásságát többek között 1972-ben Erkel Ferenc-díjjal, 1985-ben Magyarország Érdemes Művésze díjjal, 1993-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el. 2005-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal állami kitüntetést, 2007-ben a Jubileumi Prima Primissima-díjat. 2010 óta örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának. 2011-ben a Köztársaság Elnökének Érdeméremével tüntették ki, 2014-ben a Nemzet Művésze lett.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Novák Ferencet saját halottjának tekinti – írták.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom