A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli

HírKlikk 2021. szeptember 20. 13:06 2021. szept. 20. 13:06

Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban.

„A déli fekvésű ingatlanok hagyományosan kelendőbbek, köszönhetően a jó benapozottságnak, azonban a nyári hőhullámok miatt elképzelhető, hogy az északi tájolásról nem a nyirkos és dohos lakás, hanem a kellemes hűvös fog a jövőben az eszünkbe jutni. Az egyedi panoráma természetesen fekvéstől függetlenül örök sláger marad és a déli fekvés a téli hónapokban kifejezetten előnyös, de elképzelhető, hogy a jövőben az új otthon kiválasztásánál – főleg egy nyaraló esetében – alaposabban átgondolandó szempont lesz az, hogy az ingatlan északi vagy déli tájolású” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a Portfolionak.

A hűvösebb régióba költözés és az ingatlan tájolásának megválasztása mellett, a klímaváltozás további hozadéka az ingatlanpiacon, hogy megnövekszik az igény a fenntartható otthonok kialakítására, az ingatlanok hűtési-fűtési rendszereinek optimalizálására, a megújuló energiaforrások használatára és a károsanyag kibocsátás minimalizálására. Ezt a folyamatot a környezettudatosság mellett, tovább erősíti, hogy a korszerű berendezések és hőszigetelési megoldások a rezsiköltségeket is jelentősen csökkenthetik, ez pedig nem elhanyagolható, főleg akkor, ha a home office miatt egyre több időt fogunk otthon tölteni vagy befektetési céllal vásárolunk ingatlant, hiszen a jelentősen alacsonyabb rezsidíj a bérlők számára is fontos döntési szempont lehet.

Az új építésű lakások esetében már jellemzően ma is érvényesülnek a fenntarthatóság és optimális klíma-szempontjai, ezért a modern szigetelőanyagok, nyílászárók és árnyékolási lehetőségek mellett, egyre elterjedtebb a korszerű felületfűtő és -hűtő rendszerek telepítése, ami amellett, hogy energia- és helytakarékos, az ingatlan fenntartásának költségeit is csökkentheti.

Forrás: Portfolio