A kórházakban kidobják a maradék vakcinát, mert félnek a retorziótól

HírKlikk 2021. január 20. 13:41 2021. jan. 20. 13:41

A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti kórházi orvos.

„Oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz. A mi osztályunk például úgy értesült az oltások megkezdéséről, hogy meghallottuk, hogy a mellettünk lévő épületben már oltanak. Erre elkezdtünk lobbizni, hogy akkor mi is szeretnénk, hogy az osztályunk orvosait és többi dolgozóját is beoltsák, és akkor három napos levelezés után sikerült ezt elérnünk” – mondta az Átlátszónak adott interjúban a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint az orvosokon kívüli kórházi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát a vakcina mellékhatásairól terjedő álhírek miatt.

„További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre öt-hat vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva, semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti” – fogalmazott az orvos.

Mint mondta, több oltóközpontban is próbálkoztak, de mindenhol elutasították a kérésüket, arra hivatkozva, hogy az ilyen soron kívüli oltásokat nem lehetne leadminisztrálni, pedig az orvos szerint vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását.

Az orvos azt is elmondta, hogy „a hangulat nagyon rossz, sok szakdolgozó (ápoló, stb.) készül a pálya elhagyására, de nem a fizikai körülmények miatt, mert mostanra megszoktuk a maszkhordást, beöltözést is, és korábban szintén előfordult hogy kényelmetlen feltételek között kellett dolgozni sürgős eseteknél vagy más okból, hanem az állandó bizonytalanság okán. Sokan aggódnak a közalkalmazotti státusz elvesztése miatt, az új törvény szerint ezt egészségügyi szolgálati jogviszony helyettesíti majd. Nem értem, miért kellett épp most erőltetni az új szabályozás bevezetését. Hacsak nem az cél, hogy tönkretegyék az állami intézményeket, előkészítve a terepet egy magán-egészségügyre épülő rendszer kialakításához."

Forrás: Átlátszó