A kormány a dél-amerikai modellt követve, egyáltalán nem bánja a magas inflációt

NVZS 2023. április 19. 06:40 2023. ápr. 19. 06:40

Mint minden népszerűséget hajhászó kormány, a magyar sem bánja a magas inflációt, hiszen az adók egy részét úgynevezett inflációs adóként szedi be, aminek az ő szempontjukból az is az előnye, hogy kevésbé észrevehető, s az átlagpolgár nem is nagyon érti, hogy ilyenkor is adót fizet – mondta Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, országgyűlési képviselő szerint ezt a módit főként Dél-Amerikában láthatjuk, „de hát mi ilyen dél-amerikai modellt követünk”. Arra voltunk kíváncsiak, vajon csak lózung-e az infláció elleni küzdelem hangoztatása a kormány részéről, vagy éppen ellenkezőleg, a kormány érdekében állhat a pénzromlás fenntartása.

Én azt remélem, hogy áprilisban már érzékelhetőbb lesz az infláció csökkenése, általánosabbá válik, nemcsak egy-egy termékre vagy termékcsoportra terjed ki, hanem általában szélesebb inflációcsökkenés lesz, és május-júniusban pedig egy határozott esésre is számítok. Ugye, van ez a vakcina, inflációellenes politikának nevezzük, amit beadtunk, és várjuk, hogy kifejtse a hatását. Biztató ez a néhány százalékos vagy tizednyi csökkenés, de ez sajnos nagyon kevés. Tehát az infláció túlságosan magas, a kormánynak továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.” – ezt fejtegette Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elhangzott legutóbbi „interjújában”.  

A gazdaságfejlesztési minisztere, Nagy Márton is bevetette az új lózungot, amikor a Világgazdaságnak a következőképpen fogalmazott: „Jó úton haladunk, hiszen ahogy azt a kormány várta és előzetesen jelezte, az év elején, azaz januárban már tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult egy mérséklődés... Az intézkedések működnek, egyre látványosabb lesz a hatásuk, azaz eredményes a szankciós infláció elleni vakcina. (Arról talán ne ejtsünk szót, hogy Nagy februárban még  gyors inflációcsökkenésről fantáziált márciusra: „az infláció januárban valószínűleg még benéz 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egy számjegyűvé válhat a drágulás”. )

Nos, Orbán és a minisztere, Nagy is „inflációellenes politikáról”, „vakcináról” beszél, aminek szerintük biztató eredményei vannak, vélhetően azt a néhány tizednyi – konkrétan érzékelhetetlen – csökkenést értik ez alatt, az utóbbi két hónapban sikerült elérni a nagy harcban. Mint ismert, márciusban 25,4-ről 25,2 százalékosra – azaz 0,2 százalékponttal – mérséklődött az elmúlt év azonos időszakához mért inflációs ütem. Ám a kérdés ezúttal nem is az ütem, hanem az, hogy valóban olyan nagyon szeretnék-e Orbánék, hogy ennél dinamikusabban mérséklődjön az infláció. Mert a laikusok is látják: bár politikailag elvben nem tesz jót a kormánynak a magas ráta, de egyelőre a választás még messze, van egy év arra, hogy egy számjegyűvé váljon a mutató, amivel majd büszkén – s megfelelő demagógiával – lehet kampányolni. Amúgy pedig a jelenlegi, a költségvetés számára pénzszűkés időben kifejezetten jól jönnek a kincstár számára például az általános forgalmi adókból beszedhető plusz tíz- és százmilliárd forintok. Mindezek fényében felmerülhet a kérdés: pesties kifejezéssel élve, vajon csak jól hangzó duma az infláció gyors letörésének kormányzati ismételgetése, vagy talán tényleg komolyan is gondolják azt Orbánék.

A kormány egyértelműen nem akarja csökkenteni az inflációt, ha akarná, már hónapokkal ezelőtt beiktattak volna valamifajta antiinflációs politikát” – szögezte le a Hírklikknek Mellár Tamás. Mint a KSH korábbi elnöke, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kifejtette: a népszerűséget kereső populista kormányok általában az adók egy részét infláció formájában szedik be, úgynevezett inflációs adóként. „Ezt Dél-Amerikában látjuk, mi ilyen dél-amerikai modellt követünk” – állapította meg, hozzáfűzve: ez érdeke Orbánnak, mivel ez az inflációs adó kevésbé észrevehető, s az átlagpolgár nem is nagyon érti, hogy ilyenkor ő adót fizet. 

Az inflációs adó    

A definíció szerint az inflációs adó a kormányzatoknak az indirekt, az infláció hatásából származó bevétele. Az infláció hatására a gazdaság szereplőinél lévő pénzkészletek értéke csökken, hiszen egységnyi pénzért kevesebb árut lehet megvásárolni. A kormányoknak pedig ebből ahhoz hasonló hasznuk származik az inflációból, mintha adót vetettek volna ki. 


További előnye a dél-amerikai típusú kormányok – így az Orbán-kormány – számára, hogy ennek köszönhetően, a kiváltságos osztály, az őket támogatók érdekében továbbra is meg tudják hagyni az alacsony adókat, hiszen az inflációs adó nagy részét a szegény emberek fizetik, akiknek nincs megtakarításuk, ezért az egész jövedelmüket kénytelenek elkölteni, s így a jövedelmeikhez képest, arányosan több adót rónak le, mint a gazdagok. Az infláció hatására emelkednek az árak, ezzel pedig csökken az embereknél lévő pénzkészletek értéke, s egységnyi pénzért kevesebb árut tudnak csak megvásárolni. A növekvő infláció ugyanakkor azoknak általában kedvez, akik hiteleket vettek fel, hiszen ezzel a kölcsönük reálértéke csökken.

Mindenfajta áremelkedés inflációs adót vonz be, ami egyben azt is jelenti, hogy az így keletkező plusz pénzt a kormány tudja felhasználni. Maga az áremelkedés pedig a kormány számára nem jelent problémát, mert a Magyar Nemzeti Bank, ha kell, tud többlet pénzt teremteni – magyarázta Mellár. Az inflációs adó alapvetően az alacsony jövedelműeket sújtja – szögezte le, hozzátéve: ezért normális országokban az inflációt alacsonyan tartják és a magasabb jövedelmeket progresszíven megadóztatják – nálunk azonban pont fordított a helyzet.

De nem csak a fent sorolt okok miatt jön mostanság különösen jól az Orbán-kormánynak a magas infláció: ha ugyanis az infláció magas, akkor a nominális GDP is nő, s így az adósság GDP hányadosa is kedvezőbben alakul, ami az ország megítélése szempontjából sem rossz a kormány számára. Így azután megállapítható, hogy – szemben a társadalommal – a kormánynak kifejezetten jól tud jönni a magas infláció – szögezte le Mellár Tamás, hozzátéve: nem véletlen, hogy olyan nagyon nem is küzd ellene.