A kormány blokkolni fogja a népszavazást a Fudan Egyetemről

HírKlikk 2021. május 10. 20:15 2021. máj. 10. 20:15

Bár a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina mindenképpen szeretne referendumot a kínai egyetem Budapestre telepítéséről, a kormánynak több lehetősége is van, hogy ezt blokkolja.

A Fudan budapesti campusáról szóló népszavazás nem az egyetemről, hanem a regnáló rezsimről szólna, amit az Orbán-kabinet biztosan nem engedne át – mondta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szinte mindegy is, hogy a Nemzeti Választási Bizottságon átmegy-e a kérdés, hiszen jelenleg veszélyhelyzet van érvényben, amikor nem kezdeményezhető népszavazás. A jövő évi országgyűlési választások előtt 40 nappal szintén nem írható ki referendum.

Ligeti szerint a hatalom tart a népszavazástól, amit mi sem jelez jobban, mint az ötkarikás játékok vagy a vasárnapi boltzár esete: a kormány mindkét témában visszalépett, így elkerülte a tényleges megmérettetést. 

A Fudan Egyetemmel aláírt megállapodás ugyan nem tekinthető nemzetközi szerződésnek – mivel a kínai oktatási intézmény nem nemzetközi jogalany –, a tervezett hitelszerződés viszont, a Budapest-Belgrád vasútfejlesztésre költötthöz hasonlatosan, már nemzetközi kontraktusnak számít majd, amelyet törvénybe foglalva hirdetnek ki. Ez nagyjából el is varrja a népszavazási szálakat – véli a jogász –, hiszen nemzetközi szerződés ellenében nem lehet referendumot kiírni.

Nem sok jóval kecsegtet Palkovics László innovációs miniszter bejelentése sem, miszerint javasolni fogja a kormánynak a kínai egyetemfejlesztés nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítását. Ez önmagában erős korrupciós kockázatot hordoz, hiszen ezzel kiveszik a projektet a közösségi kontroll alól. Környezetvédelmi engedélyeket pedig egyáltalán nem szükséges beszerezni hozzá.