A kormány elvette Fürjes Balázstól a Diákváros és a Fudan Egyetem ügyét

HírKlikk 2021. április 17. 06:30 2021. ápr. 17. 06:30

Péntek este a kormány úgy módosította Fürjes Balázs kormánybiztosi kinevezését, hogy kikerült a portfóliójából a Budapest Diákváros projekt és a Fudan Egyetem építésének koordinálása. Az erről szóló kormányrendelet szerint ezt a feladatot hétfőtől már Palkovics László miniszter látja el.

Tíz napja a Direkt36 cikkéből derült ki, hogy 12 ezer magyar egyetemista elszállásolására tervezett Diákváros területéből venné el a helyet kínai Fudan Egyetemnek kampusza. Mindezt úgy, hogy a kínai egyetem építését egy kínai vállalat végezné kínai anyagokból, kínai dolgozókkal, ráadásul minderre a magyar állam még egy 450 milliárd forintos kínai hitelt is felvenne, valamint a kampusz építéséhez az ingatlanokat a magyar állam biztosítja. Az erről szóló előterjesztést pedig éppen az a Palkovics László készítette elő, aki most kormánybiztosként átvette a projektet Fürjestől – írja a 444.

A főváros tiltakozása után Fürjes Balázs csütörtökön egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy a Diákváros tervei érintetlenek, a Fudan kampusza pedig a déli városkapu egyéb területein kap majd helyet. Hamar kiderült, hogy ez nem igaz, a Déli Városkapu térképe és a kormánykoncepció összevetése azt mutatja, hogy a Fudan a Diákváros területére, a diákszállások helyére települne.

Palkovics pedig egyből azt a feladatot kapta, hogy gondoskodjon a Budapest Diákváros, valamint a  Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges fejlesztési területek Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől történő lehatárolásáról. Vagyis a  miniszterelnök irányításával hétfőtől már ő koordinálja a  Diákváros és a Fudan Egyetem oktatási-kutatási és adminisztratív infrastruktúrájának megvalósítását, a projektet érintő kormányzati döntések, fejlesztések előkészítését. A külügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel egyeztetve, ő intézi a nemzetközi koordinációs feladatokat.

Forrás: 444.hu