A magyar kormány felkészült a vétója gazdasági hatásaira

HírKlikk 2020. november 19. 18:18 2020. nov. 19. 18:18

Magyarország és Lengyelország pénzügyileg jól felkészült a vétó okozta válságra – erre hívta fel a figyelmet a Euronews, amely emlékeztet arra, hogy a magyar és lengyel vétó sok nyugat-európai politikust és uniós vezetőt meglepett. Azt hitték ugyanis, hogy a két országnak ugyanolyan sok a vesztenivalója van, mint a többi tagállamnak. De úgy tűnik, a magyar kormány felkészült a vétója gazdasági hatására, és hogy az emberek Magyarországon nem nyugtalanok, legalábbis egyelőre nem azok.

A növekedésre, a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkozó gazdasági előrejelzések szerint, Budapest és Varsó jobb helyzetben van, mint sok más tagállam, amely az EU magjához tartozik – írja a Euronews.

Magyarország nagy devizatartalékot is felhalmozott, és a vétó előtt néhány nappal 2,5 milliárd eurós hitelt is felvett a piacon.

Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője azt mondta a portálnak:

„Mindezek alapján, a magyar államháztartás stabil helyzetben van egy mély recesszió esetén, és tekintettel az uniós kifizetések bizonytalan voltára is. Nem látom, hogy Magyarország sebezhető lenne, akkor sem, ha kísérletet tesznek a kormány megzsarolására, vagy akaratának megtörésére. Mindent egybevetve, nem látok lehetőséget arra, hogy a magyar kormányt kellő mértékben nyomás alá helyezzék ahhoz, hogy aláírjon valamit, amit nem akar aláírni”. 

A magyar piacon az idegesség egyetlen jele az volt, hogy volt egy kis roham a forint euróra, dollárra és aranyra váltásáért, de még erről is kiderült, hogy nem a vétóra reagáltak ezzel, hanem a forint-árfolyam rövid megerősödésére. 

Tanács Gábor, az Euronews tudósítója rámutatott: „Sok nyugati elemző abból indult ki, hogy Orbán Viktor blöfföl, és hogy Magyarországnak éppen annyira szüksége van a pénzre, mint a többi tagállamnak. De úgy tűnik, a magyar kormány felkészült a vétója gazdasági hatására, és hogy az emberek Magyarországon nem nyugtalanok, legalábbis egyelőre nem”. 

 
Forrás: Hírklikk