A kormány megnehezíti a közérdekű adatigénylést

HírKlikk 2020. november 26. 14:18 2020. nov. 26. 14:18

Az éjjel több kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Ebből derül ki, hogy ismét kitolta a kormány a közérdekű adatigénylések határidejét.

Ismét 45 nap lehet a közérdekű adatigénylések megválaszolásának határideje, ha „valószínűsíthető", hogy az igénynek a infótörvényben meghatározott 15 nap alatt való teljesítése „a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné". Mindez még hosszabbítható újabb 45 nappal, vagyis összesen 90 napig is várhatunk az adatokra. Szóban nem lehet előterjeszteni ilyen igényt, a rendelet február 8-ig lesz hatályban – írja a hvg.hu.

Ez a sajtó számára különösen fájdalmas lehet, mert az újságírók így tudnak hozzájutni az állami feladatot ellátó szervezetek tevékenységére vonatkozó információkhoz. A határidők kitolását már a tavaszi veszélyhelyzet idején is megjátszotta a kormány.

A kormány a határellenőrzés idejét is kitolta. Az eddigi jogszabály november 30-ig írta elő, a rendelet szerint a jövő év február 1-jéig marad a határokon az ideiglenes ellenőrzés.

Forrás: hvg.hu