A kormány megszünteti a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

HírKlikk 2023. november 15. 08:50 2023. nov. 15. 08:50

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat – derült ki egy, a parlamentnek Semjén Zsolt által éjszaka benyújtott törvénymódosítási javaslatból.

A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat – ezt tartalmazza az éjszaka a parlamentnek a Semjén Zsolt  miniszterelnök-helyettes által benyújtott „A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat – írja az atv.hu.

Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amikor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ugyanezt a saját döntésével. A munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

A törvényjavaslat indoklásában az áll: „A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, amik az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni” - írják.

„A vállalkozások sikeressége érdekében pedig olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani. E célkitűzés mentén hozta létre a kormány érdekegyeztető fórumként a Deregulációs Kerekasztalt, amelynek célja a magyar emberek, vállalkozások mindennapi életének, ügyintézésének könnyítését és egyszerűsítését szolgáló javaslatok megfogalmazása, amelyek ezen törvényben is tükröződnek” – szól a számos jogszabályi változtatást tartalmazó törvényjavaslat általános indoklása.

Forrás: atv.hu