A kormány nem akar politikai balhét

Millei Ilona 2022. február 1. 07:20 2022. feb. 1. 07:20

A kormány politikai okból próbálta meg csírájában elfojtani a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját, mert nincs szüksége semmilyen balhéra, ami azt sugallhatná, hogy a teljesítménye nem olyan szép, mint amilyennek beállítja – nyilatkozta lapunknak Radó Péter. Az oktatáskutató azt mondja, a pedagógusszakma 2016-ban kikerült a rendszer kegyeltjei közül, mert tagjai fél évig lázongtak. S, hogy közben az oktatás gajra ment? Ez sem érdekli őket, ahogy az ország jövője sem.

– Miért akarta a kormány már csírájában elfojtani a pedagógus szakszervezetek kétórás figyelmeztető sztrájkját?

– Erre szerintem nagyon egyszerű a válasz, politikai okból. A választások közeledtével, a kormánynak nincs szüksége semmilyen balhéra, ami azt sugallhatná, hogy a teljesítménye nem olyan szép, mint amilyennek beállítja.

– De azt eddig is tudták, hogy baj van, nem egy jelzést kaptak a szakszervezetektől a bérproblémáról, a tanárhiányról, sok mindenről.

– Nem érdekli őket. A kormányt nem érdeklik ezek a problémák. 2016-ban kiderült, hogy az a „szeretjük a pedagógusokat” kommunikáció, amit Hoffmann Rózsa bevezetett, nem igazán alkalmas arra, hogy megnyerje a pedagógusokat és a rendszer támogatóivá tegye őket. Ezért 2016 óta hagyja elinflálódni a pedagógusbéreket, miközben minden problémával kapcsolatban a pedagógusokat hibáztató kommunikációt folytat. 2016-ban kikerült a rendszer kegyeltjei közül a pedagógusszakma, és most sincs ott.

– Csakhogy közben az oktatás ment teljesen gajra.

– Az oktatás az folyamatosan gajra megy. Az, amit a kormány csinál, csak arra alkalmas, hogy egy folyamatos, vállalható minőségromlás legyen az oktatásban. Még egyszer mondom, ez a kormányt nem érdekli. Szerintem ez ilyen egyszerű, nincs emögött semmi szofisztikált mesterterv, vagy valami hasonló. Egyszerűen nem érdekli őket. Egyetlen dolog érdekli őket, hogy ne legyen politikai balhé, ami erodálná a politikai rendszert.

– Az ország jövője sem érdekli őket?

– Nem. Nem érdekli őket az ország jövője.

– A választások előtt legalább úgy kellene csinálni, nem?

– Nem. A választások előtt nem gondolják, hogy úgy kellene csinálniuk, mert a választások előtt irdatlan mennyiségű költségvetési pénzt osztogatnak szét a jónép között, olyan csoportoknak, amelyeknek a támogatását meg akarják tartani. De mivel abból indulnak ki, hogy a pedagógusok úgysem fogják támogatni őket, ezért nekik nem osztanak pénzt. Hogy mennyire nem hosszú távon gondolkodnak, bizonyítja, ha a kormány csak legalább áprilison túl látna, akkor nem költene el sok ezermilliárd forintot arra, hogy szavazatokat vásároljon. Egyszerűen a pedagógusok 2016-ban kikerültek abból a körből, amelyikről a kormány úgy érzi, hogy a támogatásuk megerősítése érdekében pénzt kell nekik osztani. Ezért nem oszt. Olyan csoportoknak oszt, amelyekről az gondolja, hogy a pénzosztással meg lehet erősíteni a támogatását.

– Végül is mi történt 2016-ban? Akkor miért kerültek ki a pedagógusok a körből?

– Azért, mert fél évig lázongtak.