A kormány számára nem kedvező tételek valahogy kimaradtak a közleményből

HírKlikk 2021. július 31. 19:25 2021. júl. 31. 19:25

A három nagy hitelminősítő közül a Fitch is felülvizsgálta eddigi besorolását, amelyben megerősítette Magyarország (devizában fennálló hosszú távú államadósságának) BBB besorolását, valamint a stabilnak minősített kilátást – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). A közlemény azonban nagyon tendenciózusan az elemzésnek csak a magyar gazdaságot kedvező színben bemutató megállapításait teszi közzé. Pedig van ott bírálat, nem is kevés! – írja Menedzser Fórum.

Az mfor.hu  nem véletlenül adta cikke címének a következőt: „Döntött a Fitch – megmutatjuk, mi maradt ki a kormány győzelmi jelentéséből”. Olyan megállapítások maradtak ugyanis ki a magyar közvéleménynek szánt – a szaktárca által kiadott és az MTI által ismertetett – közleményből, mint például, hogy az elmúlt 11 év legkeményebb választása elé néz a Fidesz, és nem csak a járvány miatt.

A pénteken késő este kiadott értékelésében a Fitch hitelminősítő ügynökség – amely amúgy az uniós tagállamok túlnyomó többségének kilátásait negatívra változtatta – dicsérte Magyarország stabil gazdasági mutatóit, a beruházásokkal, a támogató költségvetési politikával és az ipari termelés kimagasló szintjével megtámogatott gazdasági növekedést – tájékoztatott a Pénzügyminisztérium. A Fitch megítélésében tehát hazánk a körülményekhez, valamint az uniós tagországokhoz képest is szilárdabban és hatékonyabban védekezik a járvány hatásai ellen – összegez a PM.

Ámde! A Fitch Ratings az elemzésében a pozitívumok mellett kiemeli, hogy magas a magyar államadósság szintje, a számos „unortodox” politikai döntést, valamint a romló kormányzati indikátorokat az elmúlt években. Megemlítik továbbá, hogy a helyreállítási alap körüli vita az Európai Unió és a magyar kormány között a források elérésének csúszását idézte elő, ami rontja a gazdasági növekedési kilátásokat. Mindazonáltal a Fitch szerint annak nincs esélye, hogy Magyarország elől teljesen elzáruljanak ezek a pénzek. Szintén a kockázatok közt említi a hitelminősítő a járvány újabb hullámát, valamint az oltást fel nem vevők viszonylag magas számát.

A döntés indoklásában kitérnek a jövő évi parlamenti választásra is, megemlítve, hogy a koalícióban induló ellenzék 11 év után először jelenthet kihívást a kormányzó párt számára, bár az még nem világos, hogyan tudják ötvözni programjaikat az ellenzéki oldalon.

Forrás: mfor.hu