A kormány szó nélkül több ezerrel megvágta a lakossági napelemes pályázat nyerteseinek számát

HírKlikk 2023. december 22. 09:50 2023. dec. 22. 09:50

Olyan lassan haladt a pályázatok elbírálása, hogy közben az infláció miatt sok nyertesnél a 100 százalékosnak ígért támogatottság több százezer forintos ráfizetéssé vált.

Közel 4 ezerrel csökkentette a kormány a lakossági napelemes pályázat nyerteseinek számát a korábbi brüsszeli vállalásához képest, és az így felszabaduló 21 milliárd forint támogatást középületek energiahatékonysági fejlesztésére adja oda – vette észre a Portfolio az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott anyagokban.

Az idehaza egyáltalán nem kommunikált változás hátteréről a lap megkérdezett két minisztériumot is, de nem kapott választ, egy bizottsági félmondat azonban utal rá, hogy az elszállt magyar inflációra hivatkozott kifelé a kormány.

A gyakorlatban ezt úgy kell érteni: a lassú pályázati elbírálás és a még mindig rendkívül körülményes pályázati lebonyolítás alatt annyira elszálltak a kivitelezési költségek, hogy sok család egyszerűen nem tudta vállalni a sok százezres, vagy akár több milliós önerőt a fix támogatási összeg mellé; emiatt elállt a lehetőségtől, és ennek az információnak az ismeretében adott le csökkentett vállalást Brüsszel felé a kormány.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom