A kormány terve újabb lépés lenne az önkormányzatiság leépítése felé

HírKlikk 2024. szeptember 25. 06:30 2024. szept. 25. 06:30

A napvilágot látott hírek szerint a Fidesz újabb támadást intézne az önkormányzati rendszer ellen. Ezúttal az a tervük, hogy a jegyzőket a kormányhivatalok alá rendelik. A MSZP szerint a kormány a hatalom további központosítását, centralizálását szeretné ezzel elérni – írja közleményében Varga László.

Az MSZP elnökhelyettese szerint a kormány ezzel a tervével egy jól bevált struktúrát bontana meg. Nem véletlenül illették éles kritikával a szakmai szervezetek már az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket is. A jegyzői tisztség egy komoly, felelősségteljes poszt. Csak kiemelkedő szakmai képzettséggel, valamint nagy közigazgatási gyakorlattal rendelkező személy töltheti be ezt a tisztséget. A jegyzők pedig nem csupán a polgármesteri hivatal szakmai vezetői, hanem aktív szereplői is az adott település életének.

A tervezet már önmagában is komoly közjogi kérdéseket vet fel, de fontos az is, hogy a polgármesteri hivatal köztisztviselőinek ezek után ki lenne a munkáltatója. Nem nehéz belátni, hogy ha a jegyzők a kormányhivatalok egyfajta delegáltjaiként lesznek jelen a polgármesteri hivatalok életében, akkor könnyedén eszközévé válhatnak a mindenkori hatalomnak arra, hogy rajtuk keresztül próbálják akadályozni egy-egy település megválasztott vezetését, érvelt a politikus. 

Varga László, az MSZP elnökhelyettese leszögezte: „A kormány az elmúlt 14 évben szisztematikusan építette le az önkormányzatiságot hazánkban. Az MSZP álláspontja szerint a kormánynak mielőbb fel kell hagynia ezzel a gyakorlattal."

Forrás: MTI-OS


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom