A kormány új titkos fegyvere: hazatérést segítő szolgáltatással csábítanák a külföldön élő magyarokat

HírKlikk 2023. november 3. 05:45 2023. nov. 3. 05:45

Huszonhét kijelölt kormányhivatalban nyújtanak a jövőben „hazatérést segítő szolgáltatást” – derül ki a keddi Magyar Közlönyben megjelent rendeletből. Az irodákban a külföldön élő magyarok visszatérését segítenék.

Hamarosan létrejön a Hazaváró Portál, illetve az ahhoz kapcsolódó telefonos ügyfélszolgálat, amelynek feladata az lesz, hogy a külföldön élő magyarokkal tartsa a kapcsolatot, illetve adott esetben segítse a hazatelepülésüket. Emellett országszerte 27 kormányhivatalban külön irodákat is kialakítanak, ahol többek között az okmányok honosítását lehet felgyorsítani, illetve információt kapni azoknak, akik a hazatérést tervezik.

Az erről szóló rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben, bár az információ „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” című törvényben van „elrejtve” – írja a Porfolio.

A kormány korábban próbálkozott hasonlóval a „Gyere haza, fiatal!” program keretében, azonban akkor olyan kevés külföldön élő magyar érdeklődött, hogy inkább megszüntették a modellt, amely akár anyagi támogatást is nyújtott a hazatérés és munkavállalás esetén. A KSH statisztikája szerint 2022-ben öt éve nem látott számban vándoroltak külföldre a magyarok, a 26 500-as szám majdnem ötezerrel volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ezzel egy évnyi pozitív érték után ismét többen mentek el, mint ahányan a korábbi kivándorlók közül hazatértek. Részben ez motiválhatta a kabinetet, hogy kezelje a problémát.

A rendelet szerint a friss projektre 2024-ben 1,1 milliárd, 2025-ben 103 millió forintot szánnak, amiből 690 millió forint költhető kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra, kisebb része pedig reklámra

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom