A kormány valamiért visszatartja azt az adatot, ami javíthatná az oltási kedvet

NVZS 2021. december 2. 14:35 2021. dec. 2. 14:35

Miközben a kormány szerint a koronavírus-járvány kezelésének folyamatosan hangoztatott legfőbb pillére az oltás, nem hajlandó – vagy nem képes (tragikus, akármelyik is a valós a kettő közül) – egy olyan adat közlésére, amely komoly érv lenne az oltás felvétele mellett. Az ominózus adat: a kórházban koronavírus következtében elhunyt emberek között milyen arányban vannak az oltottak és az oltatlanok. Az illetékesek a szokásos egymásra mutogatással, sumákolással reagálnak a vonatkozó kérdésekre, majd saját ígéreteiket sem betartva, mondogatnak mindenfélét. Másutt az adat nyilvános. És az adatokból készülő grafikonok minden szónál többet mondanak.

Orbán Viktor jó egy éve – nagyon helyesen – folyamatosan próbálja sulykolni a magyar emberekben az oltás fontosságát, de csak felemás sikerrel. A kezdeti dicséretes lendület után ugyanis az átoltottság nálunk jószerivel megrekedt a hatvan százalékos szint körül. A kormány végül már beadta a derekát, s lehetővé tette – amit a szakemberek régóta követelnek – a regisztráció nélküli oltásfelvételt, ráadásul szabad vakcina-választással.

Ez némileg kicsit javított a helyzeten (főként a harmadik oltás felvételében, amiben egyelőre uniós elsők vagyunk): az átoltottsági mutatót feltornázta 62 százalékra, ami amúgy elmarad a 66,2 százalékos európai átlagtól, mint az ECDC európai járványügyi központ legfrissebb adataiból látjuk. (Igaz, csak egy úgynevezett oltási akcióhét erejéig engedélyezte ezt, de szerencsére, annak sikerén felbuzdulva, a hetet – egyelőre még csak egy héttel – meghosszabbította).

Annak fényében azonban, amilyen erőfeszítéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy rábírja az oltásra az attól ódzkodókat, érthetetlen, hogy miért nem teszi meg azt, amivel jó eséllyel tudna hatni a kétkedőkre. Ez pedig nem más, mint hogy nyilvánosságra hoz egy adatsort: azt, amely drámaian mutatná be, mit jelent oltottnak lenni még akkor is, ha valaki megfertőződik a vírussal.

Mély hallgatás

„Gulyás egy hete részletes adatokat ígért a kórházban ápoltak, a lélegeztetőn lévők és az elhunytak oltottságáról, ehhez képest tegnap nemcsak a Kormányinfón hallgatott erről, de most adatkérésemre adott válaszában azt is letagadta, hogy adatkezelő lenne” – írta november 20-i Facebook-posztjában Szél Bernadett. Majd így folytatta: „Müller Cecília, akitől ugyanezt kérdeztem, szokása szerint csuklóból hosszabbított 45 napot, ahogy az Országos Kórházi Főigazgatóság is ezt tette — többek között „a járvány kezelését elősegítő, rendszeres adatszolgáltatással” kapcsolatos többletfeladatokra (!) hivatkozva”. A független képviselő korábban pedig arról számolt be, hogy Merkely Béla is 45 napig akarja visszatartani az állítólag rendszeresen gyűjtött és más kórházakkal egyeztetett adatokat.

Az adatot azóta is titkolják, egyetlen támpontot az egészségügyi dolgozókkal folytatott (magán)beszélgetések jelentik, illetve egy hete egy polgármester is megszólalt az ügyben. Nemény András szombathelyi polgármester a nyugat.hu beszámolója szerint ugyan nem az oltott és oltatlan elhunytak közötti arányról, hanem arról beszélt, hogy a szombathelyi kórház intenzív osztályán fekvők között milyen az oltottak és oltatlanok megoszlása. Mint közölte, háromnegyedük oltatlan, de az oltott betegek is mindannyian régen kapták meg az oltásukat, és többségben vannak köztük a kínai Sinopharm vakcinások.

A kormány azonban nem hajlandó elárulni az adatokat sem arról, hogy a kórházban fekvő covidosok között milyen az oltottak-oltatlanok aránya, miként azt sem, hogy az elhunytak hány százaléka tartozik ebbe vagy abba a csoportba. arról pedig már végképp nem tudhat senki semmit, hogy mindez hogyan viszonyul a vakcina típusához.

Nem úgy másutt. Az Egyesült Államokban például pontosan lebontva láthatóak az arányok, nem csak oltatlanokra és oltottakra, hanem a vakcina típusára is. (Az alábbi grafikonon az egyes csoportokon belüli halálozási arány látható igen plasztikusan, 100 ezer főre vetítve).

Forrás: Our World in Data

Vagy itt van például az angliai helyzetet mutató grafikon (ott nincs vakcina-bontás, annyit tudni, hogy a lakosság zöme AstraZenecát és Pfizert kapott).

Forrás: Our World in Data

Még az olyan országok is közzéteszik ezt az adatot, mint a járvány által alaposan megtépázott Chile is (ahol az oltottak többsége a kínai Sinovacot kapta meg).

Forrás: Our World in Data

Ehhez csak egy megjegyzés: ha ilyen grafikonokat propagálnának itthon az óriásplakátokon, ahelyett, hogy azt hirdetnék, hogy nálunk minden pompás, meg hogy migráns, meg hogy Brüsszel, meg hogy Gyurcsány, akkor borítékolhatóan többen gondolkodnának el azon, talán mégis be kellene magukat oltatni.