A korrupció az Orbán-rendszer része lett

HírKlikk 2020. január 24. 12:25 2020. jan. 24. 12:25

Az Orbán-kormánynak kitartó munkával sikerült annyit rontania a korrupciós helyzeten, hogy ennél rosszabb mutatókkal az EU-ban csak Bulgária rendelkezik. 2012 óta 24 helyet estünk vissza.

A korrupció a rendszer része lett, nem a mellékhatása – áll a Transparency International jelentésében. Megállapították azt is, hogy az uniós pénzek 20 százaléka Mészáros Lőrinc érdekeltségeinél landolt, természetesen „közbeszerzés” útján. A részletekről Ligeti Miklóst, a TI Magyarország jogi igazgatóját kérdezte Bolgár György a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A Trancparency International 180 országot vizsgált, Magyarország a 70. helyen áll. Ha az Európai Uniót nézzük, akkor Romániával holtversenyben, a második helyen vagyunk. A korrupcióérzékelési index csak Bulgáriában rosszabb. A százpontos listán (ahol a 0 jelzi a legnagyobb korrupciót, a 100 a tiszta viszonyokat) 44 pontunk van. Tavalyelőtt még 46 volt ez a szám, de ha hosszabb távot nézünk, akkor 2012 óta 24 helyet estünk vissza.

A TI berlini kutatói 12 nemzetközi szervezet adataira figyelnek, ezekből számítják ki az indexet, illetve vonják le a következtetéseket. A 2019-ről szóló jelentésben ez áll: az elmúlt évtizedben a korrupció véglegesen központosítottá vált.

A közpénzszivattyúk révén, a jogállami normák megsértésével, az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül át.

Hogy mi ennek az iszonyatos korrupciónak a következménye? A befektetők tartják leginkább rossznak az államhatalmi környezetet, ők látják, hogy mennyire részrehajlóan működnek az intézmények. Azt persze nem lehet számszerűsíteni, hogy hány cég nem települt ezért Magyarországra. Annak valószínűsége, hogy az Európai Unió hatékony, tényleges büntetést szabjon ki a kormányra, gyakorlatilag nulla. A választók joga és dolga, hogy véleményt nyilvánítsanak.

Forrás: Klubrádió