A kötelező minősítő vizsga elhalasztását kéri a szakszervezet

Millei Ilona 2023. március 3. 07:35 2023. márc. 3. 07:35

A kormány most már valószínűleg komolyan veszi az Európai Bizottság követeléseit, ezért kezdett tárgyalásokat a béremelésről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetekről három szakszervezettel és a pedagóguskarral – véli Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a héten tartott találkozón leszögezte, a sztrájkbizottság továbbra is működni fog, a tárgyalásokat folytatni kívánják, mivel a sztrájkköveteléseik továbbra is fennállnak

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára arról tájékoztatta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), valamint a Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit, hogy a héten elindul a társadalmi és a szakmai egyeztetés a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő jogszabálytervezetekről. A szerdai találkozón az államtitkár megerősítette: „a kormány célja az, hogy a háború és a szankciók okozta nehéz helyzetben is folytassa a pedagógusok béremelését”, és ezt az egyeztetés előtt álló jogszabálytervezetek is rögzítik. Elhangzott a szokásos mantra is, a kormány januártól tíz százalékos pedagógus-béremelést tudott megelőlegezni, de amint Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógus-béremelés következhet. Az államtitkár közölte azt is, hogy megkezdődik a társadalmi és szakmai egyeztetés a köznevelést és a pedagógusokat érintő további kérdésekről is. A Belügyminisztérium a pedagógusokkal tartott online konzultáció eredményeit szem előtt tartva fogalmazta meg ezzel kapcsolatos javaslatait. Így tervezi a pedagógus-előmeneteli rendszer megváltoztatását is: az eddiginél lényegesen rövidebb idő alatt lehet majd a magasabb bérezéssel járó fokozatba kerülni.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Hírklikknek elmondta, a találkozó nem sztrájktárgyalás volt, hiszen azon nemcsak az abban érintett két szakszervezet volt jelen, hanem más szervezetek képviselői is. Egyeztetés nem volt, kizárólag időpontokról, ütemezésekről beszéltek, és arról, mikor milyen körben fognak találkozni. A kormány most már valószínűleg komolyan veszi az Európai Bizottság követeléseit, és ezért „vad” egyeztetésbe kezd két jogszabályról a most meghívottakkal, vagyis a három szakszervezettel és a pedagóguskarral. Azt is megígérték, hogy az általuk meghozott – amúgy eddig nem nagyon betartott – társadalmi egyeztetésről szóló törvénynek megfelelően a jogszabályokat az ott levők írásban is megkapják, egyébként pedig a dokumentumok fenn lesznek a kormány honlapján, és bárki hozzáférhet. 

Az államtitkárság szerint az egyik jogszabályt a költségvetési törvénybe építik. Ezek azok az információk, amiket már mindenki tud, és a béremelés ütemezéséről szólnak, ha megkapják az EU-s pénzeket. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Lesz egy hosszabb egyeztetési folyamat is, napirendjén már a jogállásváltásról szóló jogszabály szerepel. Az tartalmazni fogja a béremelést, a teljesítmény-értékelést és minden egyebet.

A PSZ és a PDSZ a találkozón jelezte, a sztrájkbizottság továbbra is működik, a sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatni kívánják, mert a sztrájkköveteléseik továbbra is fennállnak. Már csak azért is, mert az új koncepció egyáltalán nem foglalkozik a jelenleg nem a pedagógus-életpálya alá tartozók bérrendezésével. Lehet, hogy az új jogszabály majd igen, mert ha az oktatást ki akarják vezetni a KJT hatálya alól, akkor a nem az életpálya alá tartozók bérével is foglalkozniuk kell. A sztrájktárgyalásokban résztvevő szakszervezetek jelezték azt is, hogy a sztrájkbizottság minimum 45 százalékos béremelést követel. Amit a kormány ajánl béremelésként, az egy három éves folyamat. A PSZ és a PDSZ a két tárgyalást mereven el akarja választani egymástól, és a sztrájkbizottsági tárgyalásokra a sűrű menetrend ellenére is sort fognak keríteni.  

A PSZ alelnöke elmondta, a találkozón a portfólió ügye nem került szóba. Ezzel kapcsolatban azonban levelet küldenek az államtitkárságnak. A PSZ-hez is érkeznek a folyamatos jelzések, hogy az Oktatási Hivatalon keresztül március elsején megkapták a kollégák a rájuk vonatkozó tájékoztatást, hogyan lesz a teljesítményértékelés az ő szakterületükön. A levélben pedig azt olvassák, hogy a most még kötelező Pedagógus I. és Pedagógus II kötelező minősítését opcionálissá akarják tenni. 

A jelenlegi, hatályos jogszabály szerint a Pedagógus I-be történő belépés után a 9. évben kötelező átlépni a Pedagógus II-be. Most van mintegy 12 ezer pedagógus, aki a passzív rezisztenciát választotta, vagyis nem hajlandó ezt megtenni. Őket pedig „vegzálják” az igazgatók, hogy nekik március 31-éig kötelező jelentkezni, a portfóliót pedig november 25-ig kötelező föltölteni. Csakhogy a minősítésre magára 2024-ben kerülne sor, amire valószínűleg már új jogállási törvény vonatkozhat, és az eddig megismert koncepció szerint nem lesz kötelező a minősítés. Ezért az államtitkárságnak küldött szakszervezeti levélben megkérik az államtitkárságot arra, tolják ki, illetve módosítsák ezt a márciusi, illetve novemberi határidőt addig, amíg el nem fogadják az új jogszabályt, hadd döntsenek akkor az érintettek. Erről pedig tájékoztassák a tankerületeket és az intézményvezetőket.