A külföldről kapott ajándékok ellopásával gyanúsítják Jair Bolsonaro volt brazil államfőt

HírKlikk 2023. augusztus 12. 13:00 2023. aug. 12. 13:00

A brazil szövetségi rendőrség azzal gyanúsítja Jair Bolsonaro volt államfőt, hogy segítői a politikus tiltott meggazdagodása érdekében továbbértékesítették a külföldről kapott ajándékait, köztük ékszereket – közölte pénteken egy igazságügyi forrás. Az ex-elnök ügyvédei a G1 nevű hírportálon közzétett nyilatkozatban határozottan visszautasították a vádakat, és kijelentették, Bolsonaro „soha nem sajátított ki és soha nem tulajdonított el közvagyont”.

A pozsonyi Új Szó számolt be a rendőrségi nyomozásról, amiről a legfelsőbb bírósági bírája tett közzé egy végzést. Ebből kiderül, hogy pénteken házkutatási parancsot adtak ki Bolsonaro egykori segítőinek otthonára. „Az összegyűjtött bizonyítékok azt mutatták, hogy Jair Bolsonaro elnöksége idején létezett egy hálózat, amelynek célja a felajánlott, nagy összegű javak elsikkasztása volt” – olvasható a bírói döntésben.

Amikor Bolsanoro az októberi elnökválasztási vereségét követően, de még legyőzője Luiz Inacio Lula da Silva beiktatása előtt, Brazíliából az Egyesült Államokba utazott, az „elnöki repülőgépen december 30-án szállított egyik bőröndben ilyen javakat (ajándékokat) helyeztek el. Az állami ajándékok között volt két szobor – egy csónak és egy pálmafa alakú –, amelyeket a bahreini kormány adott egy 2021-es állami látogatás alkalmával, valamint Szaúd-Arábia által adott férfi ékszerek, köztük egy, a svájci luxuscikkeket gyártó Chopard cég készítette óra és töltőtoll" – olvasható. Az ajándékok továbbértékesítésével gyanúsítottak egyike Mauro Cid, a volt elnök egykori segédtisztje, aki május óta börtönben ül, a Covid-19 oltási bizonyítványok állítólagos meghamisítása miatt. A nyomozók szerint Mauro Cid egy hangüzenetben „25 ezer dollár készpénzre" utalt, amit állítólag az exelnöknek szántak bizonyos vagyontárgyak eladása után.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy Orbán Viktor nagyon is kedveli Bolsonarót. 2019. januárjában például részt vett annak elnöki beiktatásán, amiről Facebook-posztban is beszámolt, majd tavaly is teljes mellszélességgel kiállt mellette a választás idején. Mint a 444.hu akkor kiszúrta, a Twitteren a követekezőt üzente a brazil politikusnak: „...Sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az Önök elnöke, Bolsonaro elnök úr. Örülök, hogy együtt dolgozhattam vele. Nagy megtiszteltetés volt megfigyelni...Olyan elnökről beszélünk, aki a mai progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé és a Jóistent mindannyiunk fölé...Go Bolsonaro!”  Sokat mondó az a névsor is, amely azoknak a politikusoknak a nevét tartalmazza, akik hasonlóképpen kiálltak Bolsonaro mellett: (a választáson szintén veszített amerikai) Donald Trump, (a vesztes választás után visszatérni képes izraeli) Benjamin Netanjahu és a spanyol Vox vezetője, Santiago Abascal (aki felemás sikerrel-vereséggel végzett a közelmúltban tartott választáson). Trump és Netanjahu ellen egyébiránt több bűnvádi eljárás is indult...