A Legfelsőbb Bíróság dönthet Trump elnökjelöltségéről

HírKlikk 2023. december 20. 16:50 2023. dec. 20. 16:50

Donald Trump nem indulhat a közelgő előválasztáson Colorado államban, mert 2021 januárjában államellenes felkelésben vett részt, döntött Colorado Legfelsőbb Bírósága. A határozatról, amely kihathat más tagállamok igazságszolgáltatásának állásfoglalásaira az ügyben, Trump fellebbezésére az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága mondja majd ki a végső szót.

Az ország történetében példátlan bírósági állásfoglalás az alkotmánynak azon a pontján alapul, amellyel annak idején megtiltották a 19. századi polgárháború déli veszteseinek, hogy választásokon induljanak – írja cikkében a Washington Post. Trump, a volt és a jövő novemberi elnökválasztáson ismét induló elnök ellen egy sor bírósági eljárás folyik különböző törvénysértések miatt. Bizonyítottnak látszik az egyik fontos vád, miszerint Trump, aki nem ismerte el 2020-as vereségét, 2021 januárjában szervezte és szította azt a fegyveres felkelést, amelyben az ország különböző részeiből érkezett hívei betörtek a törvényhozás washingtoni épületébe, romboltak, emberéleteket veszélyeztettek, megsebesítettek rendőröket.

Az USA nem egy tagállamában voltak már próbálkozások, hogy eltiltsák Trump indulását az elő- és az általános választásokon, mert súlyos törvénysértések miatt perli az állam. A coloradói ítélet nyilvánvalóan a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül. Amennyiben e testület azt megerősítené, veszélybe kerülne Trump elnökjelöltsége. Ez nem látszik valószínűnek, egyrészt jogi bizonytalanságok miatt, másrészt azért, mert a törvényszék bíráinak többségét republikánus, tehát Trump pártját képviselő elnök jelölte tisztére.

A jelöltek kiválasztását szolgáló előválasztások döntő fordulójára március 5-én kerül sor, többek között Colorado államban is, ahol a választók többsége Trumpot támogatja. Az elnökjelölt a szokásos durva fenyegetésekkel reagált a bírósági döntésre, amely – szokás szerint – csak segített növelni híveinek elkötelezettségét mellette, csakúgy, mint a kampányára felajánlott pénzeket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom