A lengyel konzervatívok teljes mellszélességgel kiállnak a homofób pap mellett

HírKlikk 2021. augusztus 3. 19:55 2021. aug. 3. 19:55

Egy kölni bíróság bírságot szabott ki egy lengyel teológusra, mert „élősködőknek” és „rákos daganatnak” nevezte a melegeket. Dariusz Okonak a bíróság döntése alapján 4800 euró bírságot kell fizetnie a „Theologisches” című kölni folyóiratban megjelent cikke miatt. A bíróság szóvivője szerint Oko megfellebbezte a döntést, így peres eljárás indul – számol be az esetről a ZDF.

Oko a kormányközeli lengyel TVP adón magyarázta álláspontját, és egyben támadta azt, ahogyan Németországban kezelik a homoszexuálisokat: „Ellenfeleink gender-ideológiát követnek, ami nyugaton uralkodó, és gender-szocializmust idéz elő. Németországban is ez az uralkodó, és ez az oka a homoszexuálisok érinthetetlenségének” – állította. 

Mint a ZDF emlékeztet rá: a nemzeti konzervatív lengyel vezetők élesen támadják a német bírósági döntést, s Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettes egyenesen „szabadságellenes németországi tendenciákról” beszélt. Azt mondta, „A tudományos tevékenységekre kiszabott büntetés az európai normák szerinti alapvető szabadságjogokat fenyegeti. A politikus a mélyen katolikus Szolidáris Lengyelország Pártot képviseli, és sajtójelentések szerint az Opus Dei katolikus szervezethez tartozik. 

A lengyelországi – és magyarországi – jogállamisági problémák súlyos aggályokat vetnek fel az EU-ban, és számos eljárás indult a két ország ellen – eleveníti fel az írás. Az Oko-ügy azoknak jön jól, akik meg akarják fordítani a támadás irányát, mert beleillik abba a lengyel és magyar narratívába, amely szerint ők az állítólag igaz értékek utolsó védelmezőiként fordulnak az EU és Németország ellen.   

Dariusz Oko írt egy „Levendula-maffia” című könyvet, amely a katolikus egyházon belüli állítólagos meleg hálózatokról szól. A könyvet a bírálói „nyíltan homofóbnak” minősítették.

Az Oko elleni eljárást Wolfgang Rothe német pap indította be, azzal, hogy ilyen fajta gyűlöletnek és uszításnak nem lehet helye a katolikus egyházban. A müncheni pap ellen heves támadások indultak, és fenyegetésekben is volt része főleg lengyel konzervatívok részéről, olyannyira, hogy a biztonság kedvéért már levette a nevét a lakása ajtajáról. Rothe egyébként számos egyházi reformmozgalomban is dolgozik, és kiáll az egyházban a melegek mellett. A Vatikán kinyilvánított akarata ellenére, megáldott azonos nemű párokat is.