A lengyel kormány szembeszáll a Facebookkal

HírKlikk 2021. január 14. 20:15 2021. jan. 14. 20:15

Bírósági úton kötelezné a lengyel vezetés a Facebook-ot, hogy az helyet adjon minden olyan véleménynek, amely nem ütközik állami szabályokba, hogy ezzel védhessék a szélsőjobboldali szervezetek szereplését a közösségi médiában.

A 444.hu a Guardian cikke alapján arról számol be, hogy törvényben tiltaná a lengyel igazságügyi minisztérium a közösségi média-cégeknek, hogy olyan posztokat távolítsanak el, amelyek nem ütköznek más állami szabályozásokkal.

Az ötlet azután született, hogy a Facebook letiltotta Donald Trump megjelenéseit a közösségi portálról.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint nem a nagyvállalatok algoritmusainak kellene eldönteniük, hogy melyek azok a vélemények, amelyek helyén valók és melyek azok, amelyek nem.

Az igazságügyi államtitkár szerint pedig Trump fiókjának eltávolítása képmutató és politikailag motivált, ezért szeretnék elérni, hogy Lengyelországban ilyen ne fordulhasson elő.

A tervek szerint az állampolgárok internetes beadvánnyal fordulhatnának bírósághoz, ha úgy érzik, jogtalanul törölték a posztjukat. A döntésnek ezután hét napon belül meg kellene születnie.

Az elmúlt években a Facebook több lengyel szélsőjobboldali szervezet és politikus oldalát is blokkolta a közösségi irányelvekre hivatkozva, valamint a lengyel kormány tagjai is szívesen tesznek közzé LMBT- és menekültellenes megnyilvánulásokat.

Forrás: 444.hu