A lengyeleknek Nyugat és Kelet között kell választani

HírKlikk 2023. október 2. 17:05 2023. okt. 2. 17:05

​​​​​​​Ha a kormányzó erő még négy évet kap, az drámaibb következményekkel jár Európa számára, mint a Brexit – hangsúlyozta Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője.

A Nyugat és a Kelet között kell választani. A fejlett világ gyanakodva nézi a varsói fejleményeket, miután alapjaiban változott meg a Jog és Igazságosság hozzáállása a háborúhoz, mert a PiS  népszerűsége a négy évvel ezelőttihez képest 6-9 százalékkal esett vissza, és ezért most udvarolnia kell a szélsőjobbos Konföderációnak.

Lengyelország lényeges, mert jelentős a népessége, erős a hadserege és gyorsan nő a gazdasága. A jólét jeleit mindenütt látni. Politikailag azonban erősen megosztott a társadalom. A rendszer ugyanakkor csatázik Brüsszellel, amely jelentős összegeket fagyasztott be a jogi reformok miatt.

Adam Michnik, az egykori Szolidaritás legendás alakja úgy fogalmazott, hogy putyinizálódik az ország. Az út ugyanabba az irányba halad. És félő, hogy győzelme esetén a kormány eltávolítaná az utolsó fékeket és ellensúlyokat is, ahogyan azt az illiberális Orbán Viktor tette. Ezért kulcsfontosságú az erőpróba az egész kontinens szemszögéből.

Aggályok merültek fel, hogy mennyire lesz tisztességes a választás, az ellenzék azonban leginkább az állami média elfogultságát teszi szóvá, és úgy fest, hogy annak sikerül is lejáratnia Tuskot.

Radek Sikorski, ellenzéki EP-képviselő és volt védelmi miniszter azt mondja, hogy a hatalom náci stílusú propagandát fejt ki. Megalkotásában és kivitelezésében közreműködik a titkosszolgálat, az ügyészség és a köztelevízió. Ráadásul a kormány szigorúan titkos védelmi tervet szivárogtatott ki, hogy földbe döngölje legnagyobb riválisát.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom