A liberálisok „szándékos ideológiai visszaélését” akarják megelőzni a tech-cégek megregulázásával

HírKlikk 2021. január 27. 19:05 2021. jan. 27. 19:05

Magyarország nacionalista kormánya kedden kilátásba helyezte: megkötéseket dolgoz ki a közösségi oldalakat működtető tech-óriásokra, hogy megelőzze a liberális bírálók digitális platformokkal való „szándékos ideológiai visszaélését” – jelentette a Reuters. A kormány szerint ezek az óriás cégek megpróbálják korlátozni a magyar állami vezetők szólásszabadságát is, „a liberálisok keményen lépnek fel, és mindent be fognak vetni az Orbán-kormány ellen 2022-ben” – állította a magyar igazságügyi miniszter. A tervezett intézkedés a hírügynökség szerint a 2022-ben esedékes választásokat veszi célba.

Varga Juditot idézi a Reuters, azt a mondandóját, amikor az igazságügyi miniszter párhuzamot vont azzal, ahogyan Donald Trump volt amerikai elnök oldalait letiltotta egyebek mellett a Twitter és a Facebook azt követően, hogy hívei megrohanták a Capitoliumot. Varga a Pesti TV-ben kijelentette: ezek az óriás cégek megpróbálják korlátozni a magyar állami vezetők szólásszabadságát is. Azt állította, hogy Joe Biden elnökké választásával „ezek az amerikai óriások elszabadultak, és Barack Obama volt elnök maga mondta, hogy Trump letiltása még nem a vége a dolognak, mert „vannak más Trumpok is a világon, mint például Orbán Viktor”. „A liberálisok keményen lépnek fel, és mindent be fognak vetni az Orbán-kormány ellen 2022-ben” – mondta Varga a várhatóan szoros harcot hozó 2022-es választásra célozva, de nem fejtette ki, pontosan milyen korlátozásokról lenne szó. 

A hírügynökség állásfoglalást kért a Facebooktól, de nem érte el a szóvivőt.

A jelentés  emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki liberális és centrista pártok, valamint a sajtószabadságot védő szervezetek azzal vádolják Orbánt, hogy a hatalomban töltött tíz éve alatt fokozatosan elhallgattatta a médiát, a közszolgálati orgánumokat szófogadó szócsővé alakította, és a szövetségesei felvásárolják, vagy bezárják a magánkézben lévő sajtóorgánumokat. 

Ám a közösségi médiáig nem ér el Orbán keze, és ott jelennek meg a kritikus hangok, miközben Orbán a nehéznek ígérkező választásokra készül. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz visszaesőben van az ellenzéki szövetséggel szemben, váll-váll melletti harc várható, ám Orbán ellen dolgozik a járvány, a gazdasági visszaesés és egy egyesült ellenzék. 

Varga szerint a tervezett korlátozásokra néhány, az utóbbi időben bekövetkezett incidens miatt van szükség, amikor a működtetők – előzetes figyelmeztetés nélkül – például korlátozták a kormány tisztségviselői általi bejegyzések elérhetőségét, vagy elutasítottak reklámmegrendeléseket. „Magyarországon nem folytatódhat következmények nélkül az ideológiai, vagy üzleti indíttatású digitális kártevés. Ma bárkit önkényesen le lehet tiltani, pékeket, fodrászokat, nyugdíjasokat, tanárokat, kis- és középvállalkozásokat és állami vezetőket” – sorolta Varga. Korábban arról is beszélt, hogy szankciókra van szükség, mert a közösségi oldalak „szisztematikusan visszaélnek a szólásszabadsággal”. 

Az igazságügyi minisztérium a Reuters kérdésére e-mailben adott válaszában rámutatott: a Facebook decemberben korlátozta Varga Judit egyik posztjának elérhetőségét, ezt a minisztérium igazságtalannak nevezte, és hozzátette, hogy ez rutinszerűen megtörténik.

Magyarországon a leginkább használt két közösségi oldal a Facebook és az Instagram, a Twitter kevésbé népszerű. Szeptemberben a Twitter rövid időre letiltotta az Orbán-kormány hivatalos oldalát, és akkor Kovács Zoltán szóvivő azt mondta, „A tech-óriások elhallgattatják azokat, akik tőlük eltérő véleményen vannak”.  

A Reuters a Twittert is megkérdezte az említett incidensről, de a cég nem kívánt nyilatkozni. Korábban azonban azt mondta a sajtónak, hogy tévedés történt.

 
Forrás: Hírklikk