A Lukoil-szállítások kiesése a hónap vége felé okozhat problémákat Magyarországnak

HírKlikk 2024. július 24. 17:50 2024. júl. 24. 17:50

Az Európai Unió kész közbelépni azt követően, hogy Magyarország és Szlovákia azzal vádolta Ukrajnát, hogy veszélyezteti a két ország olajellátását az orosz nyersolaj-export részleges leállításával – írta a Politico.

Budapest és Pozsony hétfőn levélben kérte az EU Bizottságát, hogy a jogi eljárás megkezdése előtt tárgyaljon Kijevvel. Érvként azt hozták fel, hogy az ukrán lépés sérti az ország EU-val kötött társulási megállapodását. Olof Gill, a bizottság egyik szóvivője közölte a Politicóval: a testület „jelenleg tanulmányozza a levelet”, és „készen áll arra, hogy segítse a tagállamok és Ukrajna közös megoldás-keresését”.

Magyarország olajimportja 70 százalékát szerzi be Oroszországból, ennek mintegy felét a Lukoil adja, míg Szlovákiába az olajimport 88 százaléka érkezik Oroszországból. A cikk idézte Szijjártó Pétert, aki kedden kijelentette: Budapest mindaddig blokkolja a 6,5 milliárd eurós alapból való kifizetéseket Ukrajnának, amíg Kijev nem oldja meg a problémát. Ezt Budapest egyébként már több mint egy éve akadályozza, és Joseph Borell külpolitikai főmegbízott a tényt „szégyenletesnek” minősítette.

Mindkét érintett ország vásárolhat továbbra is orosz kőolajat, mert az uniós szankciók kivételt biztosítanak a tengeri kijárattal nem rendelkező országok és a Barátság vezeték számára. Az EU-ba tengeri úton nem érkezhet már orosz kőolaj. A szóvivő azonban azt is kifejtette: Kijev döntésének egyelőre korlátozottak a hatásai, nem érinti az európai olajimportok biztonságát. Végül hozzátette: Budapest és Pozsony azt kérte, hogy hívják össze az úgynevezett kereskedelempolitikai bizottságot, amely az EU és az unión kívüli országok közötti vitákat kezeli. 

Katona Viktor, a Kpler platform fő elemzője szerint azonban a Lukoil-szállítások kiesése hamarosan energiabiztonsági válságot okozhat Magyarországon és Szlovákiában. A szakértő szerint „a szállítások ugyan egyelőre nem igazán csökkentek, de a probléma a hónap vége felé éreztetheti a hatását”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom