A magánnyomozós megfigyelési ügyben is válaszadásra készül az ellenzék

NVZS 2021. december 1. 17:51 2021. dec. 1. 17:51

Valószínűleg lesz közös ellenzéki fellépés a HVG-ben szerdán megjelent információk nyomán, miszerint a Fideszhez közeli körök magánnyomozókkal kutakodnak ellenzéki politikusok és családtagjaik után – tudtuk meg Szabó Tímeától, a Párbeszéd frakcióvezetőjétől. Arról is beszélt a Hírklikknek, hogy a Kövér László ellen már bejelentett feljelentésükön túl is „vannak még eszközeik”, s ezekről is még kommunikálni fognak. „Azt nem tudjuk, hogy Polt Péter fog-e nyomoztatni a feljelentések nyomán – persze van sejtésünk –, de kutya kötelességünk jelezni és dokumentálni ezeket a dolgokat, hogy a kormányváltás után elő tudjuk venni a dossziékat. Polt utódja pedig tisztességesen el tudja végezni a feladatát” – indokolta az ellenzék lépését.

„Ezekben a napokban, hetekben, egyre több információ és cikk kerül elő megfigyelési ügyekről, ezért már lassan a laikusok számára is összeáll, milyen titkosszolgálati eszközöket használnak a kormánypárt oldalán” – mondta beszélgetésünkben Szabó Tímea, akit a Pegasus-botrány kirobbanása után napvilágot látott két ügyről is kérdeztünk. Vagyis Kövér László másfél évvel ezelőtti, most kiszivárgott beszédének tartalmáról, valamint a szerdán napvilágot látott újabb megfigyelési ügyről.

Ami Kövér botrányos kijelentéseit illeti, portálunk is beszámolt a Direkt 36 által múlt szombaton megírt esetről: a múlt év elején a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt tartott köszöntőjében a házelnök arról beszélt, hogy a Fidesszel szembenálló erők Kun Bélához hasonlóan gondolkodnak nemzetről és államról, és ő ezt tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak. „A magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz és ilyenért dolgozik, a politika másik része pedig az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik. Tisztelt Kollégák! Én ezt a politikai helyzetet tartom a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, amely Magyarországot fenyegeti” – szögezte le.

„Ez egyértelműen bűncselekmény”

Nem kellett sokat várni, az egységes ellenzék kedden már be is jelentette, hogy feljelentik Kövér Lászlót. De vajon mit várnak a feljelentéstől, mire számítanak, mi fog történni? – kérdeztük Szabó Tímeától. A Párbeszéd frakcióvezetője elöljáróban leszögezte, „Amit Kövér csinált, az egyértelműen bűncselekmény, megfelel a Büntető törvénykönyv több pontjának”. A Btk. ugyanis pontosan megfogalmazza egyrészt a felbujtó, másrészt a bűnsegéd fogalmát. Az előbbi az, aki bűncselekmény elkövetésére mást szándékosan rábír, az utóbbi pedig, aki bűncselekmény elkövetéséhez másnak szándékosan segítséget nyújt – emlékeztetett, rámutatva: Kövér köszöntőjének tartalma alapján a helyzet egyértelmű.

Hogy Polt utódja kész dossziékat kapjon

S mit remélnek? Szabó Tímea világossá tette: elsősorban nem arra számítanak, hogy Polt Péter érdemlegesen lép az ügyben. „Azt nem tudjuk, hogy Polt Péter fog-e nyomoztatni a feljelentések nyomán – persze van sejtésünk”. Ugyanakkor azt is hozzátette: „kutya kötelességünk jelezni és dokumentálni ezeket a dolgokat, hogy a kormányváltás után elő tudjuk venni a dossziékat, hogy Polt utódja tisztességesen el tudja végezni a feladatát”.  Kérdésünkre, hogy vannak-e még más eszközök is a kezükben, a frakcióvezető sokat sejtetően úgy fogalmazott: „ezt még kommunikálni fogjuk”.

Magánnyomozókat is felbérelnek

Ahogy Szabó Tímea is mondta, rendre napvilágra kerülnek a fideszes megfigyelési ügyek. Szerdán éppen a Hvg360 robbantott, amikor megírta, miként figyeltetnek meg magánnyomozókkal ellenzéki politikusokat és családtagjaikat a Fideszhez közelálló körök. A lapnak erről magánnyomozók beszéltek. A feladat kompromittáló információk gyűjtése, s mint olvasható: tudni olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik az előválasztáson győztes politikusok feltérképezésére kaptak megbízást. Ez részben még jobb módszer is, mivel a titkosszolgálatok által keletkezett anyagokat nem tudnák a nyilvánosság előtt felhasználni, ezzel ugyanis a saját műveleteiket dekonspirálnák. Másrészt politikusokat, ismert közéleti szereplőket mindig is kockázatosabb állami eszközökkel megfigyelni, az ilyen munkára könnyebb „mezítlábasokat”, azaz többnyire ex-rendőröket vagy egykori titkosszolgákat bevonni, akik rendszerint magánnyomozói megbízásokat vállalnak el. Az ilyen jellegű politikai munkák az előválasztás környékén indultak be – derül ki a cikkből, miként az is, hogy még a saját köreiket is figyeltetik a fideszesek.

„Látjuk, halljuk, tapasztaljuk”

Nem lepődött meg ezen Szabó Tímea, aki leszögezte: „látjuk, halljuk, tapasztaljuk saját környezetünkben is, elég, ha csak példaként Jakab Péter esetét említem” – mondta. Szerinte azonban azt sem lehet kizárni, hogy a magánnyomozókon kívül, a szakszolgálatokon keresztül is folytatnak információgyűjtést az ellenzéki politikusokról és családtagjaikról. Kérdésünkre, hogy lépnek-e ebben az ügyben valamit – a Párbeszéd frakcióvezetője annyit mondott: valószínűleg, lesz közös, ellenzéki reakció erre is.

 

Tovább dagad a Kövér-botrány

A HVG összevetette Kövér László teljes beszédének a Direk36 által a YouTube-ra feltett hanganyagát és azt az írásos változatot, amit az ügy kirobbanása után a házelnök hivatala sebtében felpakolt Kövér hivatalos honlapjára. Kiderült, hogy a szöveggel nem volt minden rendben, az írott és az elhangzott változat több ponton eltért. Az Országgyűlés sajtóirodája a hvg.hu-nak azt mondta, hogy Kövér László felolvasás közben változtatott a beszéden, ami hozzájuk nem jutott el. Ezután gyorsan kitették a beszéd egy újabb változatát, ám az továbbra sem egyezik meg teljesen azzal, ami valójában elhangzott.