A magyar hatóságok hallgatnak arról, lesz-e menekülttábor az osztrák határnál

HírKlikk 2024. szeptember 27. 05:45 2024. szept. 27. 05:45

Rejtélyesnek tűnik az az állítólagos magyar szándék, hogy menekülttábort építenek közvetlenül az osztrák határ közelében: Karner belügyminiszter szigorú határellenőrzéseket helyezett kilátásba, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) fake newsról beszél – írta terjedelmes, részben a helyszínen készült összefoglalójában a Der Standard.

A liberális bécsi lap cikke részletesen beszámolt a helyi lakosság kételyeiről és aggodalmairól, valamint arról, hogy a magyar hatóságok – a helyi polgármestertől egészen a belügyminisztériumig – hallgatnak.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a határok szigorúbb ellenőrzését helyezte kilátásba, és ezt „félreérthetetlenül tudtára is adta a magyar félnek” – áll egy szerdai közleményben. A lap emlékeztetett rá, hogy Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi elöljárója már kedden „államilag szervezett embercsempészetről” beszélt, és leszögezte, hogy amennyiben Magyarország a határra viszi a tábor lakóit, a tartomány szükség esetén azonnal lezárja az összes határátkelőt.

Az osztrák Zöldek párt Orbán Viktort és az FPÖ-t bírálta. „A fő kérdés az, hogy vége legyen annak, hogy Orbán Viktor óhajára átengedik a migránsokat. … Az olyan politikusok, mint Orbán, és az ő kisszerű nacionalizmusuk az európai emberek szabadságát és jólétét veszélyeztetik. Sokat elmond, hogy Orbán Viktor Herbert Kickl FPÖ-vezető ideálja”.

Az FPÖ szerint fake news-ról van szó, amely „romboló bumeránggá lesz az egységpártok számára”. „Teljesen nyilvánvaló, hogy az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szocialista Párt „fake news terjesztésére kötött szövetséget a magyar ellenzékkel” – ezt gyanítja Christian Hafenecker, az FPÖ főtitkára. Szerinte valójában korábban ukrán menekültek laktak ott, és teljesen tönkretették az épületet.

Gulyás Gergely: Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz

Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, a kormánynak semmilyen ilyen terve nincs – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.  

Gulyás Gergely kifejtette, hogy az osztrák belpolitikában elhangzott állításokkal ellentétben, a magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország eddig is védte Európát a migrációtól és ezt követően is meg fogja védeni Európát, így Ausztriát is a bevándorlóktól.

A miniszter kijelentette: Vitnyéden semmilyen menekülttábor nem lesz, ahogy ezt a választókerületi elnök is korábban egyértelműen elmondta.

Diákok számára nyári táboroztatás lehet: egy soproni és egy győri iskolának, ahol rendészeti oktatás zajlik, lesz valószínűleg nyári tábora Vitnyéden a jelenlegi tervek szerint.

Magyarország meg akarja védeni a külső határait és abban az esetben, ha Brüsszel migránsok befogadására kényszerít bennünket, akkor menekülttábort nem az osztrák határnál, hanem a Gran-Place-on, Brüsszel főterén kell létrehozni.

Ha Brüsszelnek migránsok kellenek, Magyarország biztosítja nekik szabad akaratukból az önkéntes kiutazás lehetőségét Brüsszelbe – fogalmazott Gulyás Gergely.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom