A magyar kormány egyre idegesebb

HírKlikk 2020. szeptember 15. 17:00 2020. szept. 15. 17:00

Magyarország támadást indított Gerald Knaus neves osztrák migráció-kutató ellen – írta a Süddeutsche Zeitung. A budapesti kormány a legmagasabb szinten folytat kampányt ellene, aki az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) intézet vezetőjeként, széles körben az EU-Törökország megállapodás egyik ötletadójának tekintenek. Az intézet nem csupán a migrációról, hanem a korrupcióról és a jogállamiság kérdéseiről is publikál, s sokat foglalkozik ennek kapcsán Magyarországgal. Knaus szerint a támadások a magyar kormány fokozódó idegességét jelzik.

Katrin Kahlweit a Süddeutsche Zeitung tudósítója beszámolt arról, hogy szombaton egy magyar kormányhivataltól e-mailt kapott, amely nagyon hamar a lényegre tért: már egy egész évtizedet töltött a magyar kormány azzal, hogy „leleplezze” azokat a személyeket, „akik a Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök elleni mocskolódó kampányt folytatják”. Ám még mindig akadnak olyanok, akik leplezetten Soros Györgynek és az ő Nyílt Társadalom alapítványának (és ezzel a bevándorlással és a keresztény identitás megőrzésével kapcsolatos magyar álláspont ellen) dolgoznak –  idézte a tudósító. 

„Ezzel a kormány legmagasabb szinten folytatja azt a kampányt, amely néhány napja a kormányhoz hű sajtóban és tévéadókon kezdődött” – olvasható a cikkben, amely rámutat, hogy a  célpont az osztrák Gerald Knaus, neves migráció-szakértő, az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) intézet vezetője, akit széles körben az EU-Törökország megállapodás egyik ötletadójának tekintenek. Az intézet nem csupán a migrációról, hanem a korrupcióról és a jogállamiság kérdéseiről is publikál. Mindkét témakörben nagy teret foglal el Magyarország, amelyről az OLAF – az EU korrupció-ellenes hatósága – a múlt héten közzétett éves jelentésében megállapította, hogy éppen Magyarországon különösen sok szabálytalanságot tárt fel az uniós támogatások felhasználásában. Emellett a jogállamiság és a kifizetések összekötése Brüsszelben nem került le az asztalról, és ettől Magyarország különösen fenyegetve érzi magát. A kormányhű orgánumok és a szóvivők azzal vádolják Knaust, hogy „szövetségre lépett” a magyar ellenzékkel, és más, „civil szervezeteknek álcázott csoportosulásokkal” közösen, Soros György szándékait követi. A szerző hozzátette: Soros az Orbán-kormány kedvenc ellensége: évek óta abszurd kampányokban vádolja azzal, hogy Soros elő akarja segíteni az Európába irányuló bevándorlást, és célja a keresztény kultúra aláásása. A magyar kormány számos más bírálója mellett, hasonló támadást intéztek Jean-Claude Juncker, az EU Bizottság volt elnöke ellen is. 

„Ennek ellenére, az egyes Magyarországon kívüli személyek és a Knaushoz hasonló kutatók elleni, széles körű támadások új minőséget jelentenek az uniós tagállam Magyarország EU elleni propagandájában” – írta a tudósító. Emlékeztetett, hogy Gulyás Gergely egyenesen „a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek” minősítette Knaust. 

Maga a kutató úgy véli: a kampányt az intézete által áprilisban közzétett jelentés váltotta ki, amelyben arról volt szó, miként folytatódtak párhuzamosan az EU nagyvonalú átutalásai, és az Európa-ellenes retorika, valamint a bírálók elleni támadások fokozódása. 

Knaus a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: a támadások a magyar kormány fokozódó idegességét jelzik. Az ő esete „fantasztikus esettanulmány” arról, hogyan működik a politika Magyarországon. „A kormány gondolkodását mutatja, hogy a szemében egy még oly picinyke intézmény is a démoni Soros-hálózat része lehet” – mondta. A maga személye elleni támadásoknál sokkal súlyosabbnak minősítette a kormánynak a civil társadalom tagjai elleni rohamait. Rámutatott: így a politikai vitában nem az érvek jutnak szóhoz, hanem személyek válnak célpontokká.

A „Gerald Knaus-üggyel” a Der Standard is foglalkozik. Cikke itt található.