„A magyar kormány szisztematikusan lebontotta a média függetlenségét"

HírKlikk 2019. december 5. 11:51 2019. dec. 5. 11:51

„A magyar kormány szisztematikusan lebontotta a média függetlenségét, szabadságát és pluralizmusát, eltorzította a sajtópiacot, megosztotta az újságírókat, és a sajtó ellenőrzésének olyan szintjét érte el, amely példátlan az Európai Unióban”– ez áll a sajtószabadságot védő hat nemzetközi szervezet jelentésében, amely cselekvésre szólítja fel az EU vezetőit.

A Reuters hírügynökség arról is beszámolt, hogy Kovács Zoltán szóvivő tweetben cáfolta az állításokat. „Tény, hogy a legnagyobb nézettségű tévéállomás, a legolvasottabb portál és a legnagyobb példányszámú hetilap egyértelműen ellenzék-párti. Egy jelentés azonban azt írja, hogy az ellenzéki média folytonos fenyegetettségben van, és elnémítják. Hogy is van?” – idézte a hírügynökség Kovács Zoltánt.

A dokumentum kidolgozásában részt vett – egyebek között – a Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI),  a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF). A hírügynökség idézte Scott Griffent, az IPI igazgató-helyettesét, aki leszögezte, „A magyarországi helyzetet nem részesítik kellő figyelemben, és nagyon fontos, hogy az EU közönsége és intézményei megértsék, hogy mi folyik ott”.

A jogvédő szervezetek jelentésükben egyebek között rámutatnak: van még Magyarországon néhány jeles, független sajtóorgánum, de piaci súlyuk eltörpül a kormánypárti publikációk mellett, „Egyértelműen stratégia, hogy elnémítsák a kritikus sajtót, és a kormánypárti médiabirodalmat hatalmas propagandagépezetként használjál”.

A jelentést az Európai Tanácsnak – az Európa-ügyi minisztereket tömörítő testületben – a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, 7. cikkely szerinti eljárás december 10-i meghallgatására állították össze.

A témához kapcsolódó publicisztikánkat itt lehet olvasni.

Forrás: Hírklikk