A magyar olimpiai arany négyszer annyit ér, mint az amerikai

HírKlikk 2021. július 22. 19:30 2021. júl. 22. 19:30

Magyarország a kilencedik legnagyvonalúbb ország, legalábbis ami az olimpiai helyezések díjazását jelenti.

A Forbes számol be arról, hogy a Swimswam úszó szakportál gyűjtötte össze, hogy melyik ország mekkora összeggel jutalmazza a jó helyezéseket elérő sportolókat. A magyar versenyzőknek korábban az aranyéremért 35 millió, az ezüstéremért 25 millió, a bronzéremért 20 millió forint járt, azonban most emeltek a díjakon:

  • Aranyérem: 50 millió forint
  • Ezüstérem: 35,7 millió forint
  • Bronzérem: 28,5 millió forint
  • IV. helyezés: 21,5 millió forint

Még a nyolcadik helyezetteknek is jár jutalom, ők 2,8 millió forintot kapnak az államtól.

Az olimpia azonban nem minden országban jár pénzjutalommal. Az Egyesült Királyság, Norvégia és a svédek nem fizetnek semmit a dicsőségért. Természetesen van olyan ország is, ami bőven a magyar díjak fölé lő. Szingapúrban 756 ezer amerikai dollár (körülbelül 227 millió forint) jutalmat kap a legjobb, míg Indonéziában 744 ezer dollár, Hongkongban pedig 644 ezer dollár jár a győzteseknek.

Az európai országok közül az olasz sportolók járnak a legjobban egy esetleges győzelem esetén, ahol közel 65 millió forint jár annak, aki aranyérmet hoz haza.

Az összesített ranglista kilencedik helyén található Magyarország.

A legtöbb érem jó eséllyel az amerikaiaké lesz, ahol most 37,5 ezer dollár (11 millió forint) az aranyérmesek jutalma. Ennek a díjnak több mint a négyszeresét viszik haza a magyar győztesek.