A magyar soros elnökség mégsem lesz annyira félelmetes

HírKlikk 2024. június 20. 19:25 2024. jún. 20. 19:25

Sokak számára döbbenetes volt hogy Orbánék a soros magyar elnökség programjához Trump jelszavát vették át – írta a Die Presse kommentárjában Wolfgang Böhm.

Az aggályok jelentősek Európában. Egyesek attól félnek, hogy a miniszterelnök megint blokkol olyan kérdéseket, mint Ukrajna támogatása, vagy az Oroszország elleni szankciók. De leginkább attól tartanak, hogy Orbán ily módon megzsarolja a többieket a jogállami vizsgálat leállítására.

Brüsszelben azonban már nem idegesek, mivel az egész elnöki funkció már nem annyira fontos, mint a Lisszaboni Szerződések előtt volt, arról nem beszélve, hogy a csúcstalálkozókon és a külügyminiszteri értekezleteken a Tanács elnöke a főnök.

Vagyis a magyar fél legfeljebb rövid ideig tudja akadályozni, hogy bizonyos témák napirendre kerüljenek. Ezért azt várják a többiek, hogy a magyar diplomácia tisztességes közvetítő módjára jár el és nem tolja előtérbe saját nemzeti érdekeit.

A diplomaták az utóbbi hetekben éppen ilyen változásokat érzékeltek a magyar oldalon. Ezzel szemben áll ugyanakkor, amit Kovács Zoltán közölt, hogy ugyanis Magyarország szóba kívánja hozni saját álláspontját különféle kérdésekben – írta a konzervatív bécsi lap.

(A Die Presse cikke csak előfizetők számára olvasható.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom