A magyar vétó miatt felmondják az egyezményt az amerikaiak 

HírKlikk 2022. július 9. 09:00 2022. júl. 9. 09:00

Az Egyesült Államok felmondja a kettős adóztatást kizáró egyezményt Magyarországgal, miután Budapest úgy döntött, hogy megvétózza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának a bevezetését. Emellett hivatkozik egy már korábban is hangoztatott  okra is: az egyezmény a kilenc százalékos társasági adókulcsot fenntartó Magyarországnak kedvez, ahol a társasági adókulcs kilenc százalékos, szemben az amerikai 21 százalékossal.

Az amerikai pénzügyminisztérium – amelynek a bejelentéséről a Portfolio számolt be a Reuters alapján – másik indoka szerint az eltérő adókulcsok miatt az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés.

A felmondási folyamat várhatóan hat hónapot vesz igénybe, miután a pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak.

Az időzítés nem véletlen: csaknem 140 ország által fogadta el a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését, ám Magyarország – amely eredetileg nem volt ellene –, három hete tudatta, hogy mégis megvétózza azt. A mostani washingtoni bejelentés nyomásgyakorlási eszköz lehet, amit az is alátámaszt, hogy Szijjártó Péter június végén, pár héten belül már másodszor is beszélt amerikai kollégájával.

Forrás: Portfolio