A magyarok adóforintjai segítségével mondhat beszédet Orbán Dallasban

N. Vadász Zsuzsa 2022. augusztus 4. 17:49 2022. aug. 4. 17:49

​​​​​​​Az Alapjogokért Központ is szponzorálja a trumpista vonalat követő Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) Dallasban zajló tanácskozását – tudta meg a Hírklikk. Ez magyarázat lehet arra, hogy Orbán Viktor is meghívást kapott a rendezvényre, s arra, hogy beszédet tartson. Lehet, nem adott elég pénzt a kormány által vastagon kitömött Alapjogokért Központ a szervezőknek, merthogy – a kormánypárti kommunikációval ellentétben – Orbán csak egyike a négynapos rendezvény csütörtöki szónokainak, noha emberei és lakájmédiája továbbra is igyekszik úgy beállítani, mintha ő tartaná a megnyitó beszédet.

Helytálló volt a Hírklikk értesülése: valóban van magyar szponzora a CPAC dallasi rendezvényének, amelyen Orbán Viktor is részt vesz. A kormányfő és környezete szerencsétlenségére az Egyesült Államokban nyilvánosak ezek a tények, így a mai nappal megjelent a támogató szponzorok listáján a magyar Alapjogokért Központ. Amerikai forrásaink szerint a támogató szponzor egyébként nem egyszeri, hanem folyamatos támogatást feltételez – a CPAC első európai tanácskozásának házigazdája, az Alapjogokért Központ ezek szerint folyamatosan támogathatja az amerikaiakat –, persze a magyar adófizetők pénzéből. 

Van pénz dögivel

Pénze az pedig van dögivel ilyen célokra a központnak. Az Átlátszó június elején írt arról, hogy akár 9 milliárd forint is kerülhetett csak tavaly hozzájuk – mondani sem kell, minden bizonnyal állami pénzeket folyattak oda, ahogy korábban is, például a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával. Azt pedig a Telex derítette ki, hogy a 2022-es működésére újabb 2 milliárd forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával a központ, illetve az azt működtető cég.

Azt egyelőre nem tudatták, hogy mennyivel járul hozzá a tanácskozás költségeihez a Szánthó Miklós által irányított, magyar adófizetői pénzből nagyvonalúan kistafírozott központ, de az szinte bizonyosra vehető, hogy ennek nem csekély köze van ahhoz, hogy Orbán felszólalhat.

A napokban megszólaltattuk a washingtoni székhelyű ténylegesen konzervatív szervezet, a Frontiers of Freedom elnök-vezérigazgatóját, George Landrithot. A legfelsőbb konzervatív politikai körökben is járatos, a vezető amerikai médiaorgánumok által sokszor idézett intézetvezető a Hírklikknek azt mondta, hogy „A büszkén hirdetett Trump-pártiság nem elegendő, s habár nem láttam csekkeket, számlákat, dokumentumokat, a magam részéről fogadni mernék arra, hogy Orbán Viktor azért kapott szónokként meghívást Dallasba, a Konzervatív Politikai Akció Konferenciájára (CPAC), mert szponzorálta az eseményt”. 

Jól járt volna, ha fogad: hiszen megvan a szponzor. Mégpedig az az Alapjogokért Központ, amely – ezek szerint nem is véletlenül – mintegy három hete közleményben üdvözölte Orbán részvételét. Az erről hírt adó MTI egyébként Szánthó Miklóst, az intézet főigazgatóját is idézte, hozzátéve, hogy ő „szintén előadóként szerepel a dallasi konferencián”. 

A közleménynek egyébként nem ez az egyetlen tévedése. Hiszen az sem igaz, amit írtak, nevezetesen, hogy „A magyar jobboldal ma Európa, de talán az egész Nyugat legsikeresebb politikai közössége, ezért a CPAC Hungary házigazdájaként az Alapjogokért Központ üdvözli, hogy Orbán Viktor lesz az amerikai CPAC egyik fő szónoka”.  Merthogy a fő szónok Donald Trump lesz – ahogy arról például ez a texasi televíziós adás is hírt adott. Hiába harsogta a  HírTV még hétfőn is, hogy „Orbán Viktor mellett Donald Trump is felszólal a dallasi CPAC-en”.