A magyarok eltörölnék az óraátállítgatást

HírKlikk 2023. október 22. 12:40 2023. okt. 22. 12:40

A magyarok 88 százaléka szeretne megszabadulni a téli-nyári, illetve nyári-téli  óraátállítás nyűgétől – ezt az eredményt hozta a Pénzcentrum felmérése. A kérdőíves kutatásban többen jelezték, hogy hetekig nem tudja kiheverni a szervezetük az átállítás utáni zavart.  

Pontosan egy hét múlva, október 29-én óraátállítás lesz, azaz, október 29-én hajnali 3-kor hajnali 2-re kell visszaállítani az órát. Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése, már az EU-ben is többször terítéken volt a terület, de más fontosabb helyzetek folyamatosan tovább tolták a kérdést – emlékeztet a Pénzcentrum cikke, amely a saját őszi felmérésének eredményeiről ad számot. Nem csak arra kérdeztek rá, hogy el kellene-e törölni az óraátállítást, illetve, melyik időzónát preferálnak a válaszadók. Kitértek az egészségre való hatására és az egyéni tapasztalatokra is.

Íme a felmérés főbb megállapításai:

A válaszadók csaknem 70 százaléka szerint már el kellett volna törölni, és 18 százaléka szerint minél előbb el kéne. A kitöltők nagyjából 88 százaléka tehát már megvált volna az óraátállítás intézményétől. 

A válaszadók 46 százaléka szerint a nyári, míg 35 százaléka szerint a téli időzónát kellene választani.

A válaszadók nagy többsége már hallott arról, hogy az óraátállításnak negatív hatásai lehetnek az egészségre, de az nem derül ki, hogy valójában milyen tüneteket érzékelnek magukon, illetve, hogy ez vajon nem inkább csak egy elterjedt tévhit.

A résztvevők zömének szüksége van egy-két hétre, míg hozzászokik az új időzónához, a válaszadók 16 százaléka hosszú hónapokig érzi a hatását, míg 15 százalékukra egyáltalán nincsen hatással.

A felmérés részletei, jól áttekinthető ábrákkal itt találhatók.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom