A magyarok és a lengyelek bíznak leginkább az amerikaiakban

HírKlikk 2021. január 20. 20:30 2021. jan. 20. 20:30

Az európaiak 32 százaléka véli úgy, hogy Donald Trump megválasztása után az amerikaiakat nem lehet megbízhatónak tekinteni. Az Európai Külügyi Tanács elnevezésű szervezet megrendelésére készült felmérésben 11 országban, 15 ezer embert kérdeztek meg. A legkevésbé a németek bíznak az amerikaiakban, náluk a megkérdezettek 53 százaléka szerint Trump után nem lehet támaszkodni az amerikaiakra.

A 11 ország közül csak Magyarországon és Lengyelországban utasították el többen azt az állítást, hogy a Trump utáni Amerikában nem lehet megbízni. A Politico által ismertetett felmérésben megkérdezettek több mint 60 százaléka vélte úgy, hogy az amerikai politikai rendszer teljesen, vagy valamelyest megtört. Ezt a véleményt a britek 81, a németek 71 és a franciák 66 százaléka osztotta. 

Amerikáról a legkedvezőbb véleménnyel a magyarok és a lengyelek voltak: a magyarok 56, a lengyelek 58 százaléka mondta azt, hogy az amerikai politikai rendszer jól, vagy elég jól működik. Az összes megkérdezett 59 százaléka szerint Kína tíz éven belül maga mögé utasítja az Egyesült Államokat, és a többség azt szeretné, ha országa semleges maradna egy Amerika, valamint Moszkva, vagy Kína közötti konfliktus esetén. Ugyanakkor az EU támogatottsága a 11 ország közül csak Magyarországon, Hollandiában és Spanyolországban nem nőtt.

Forrás: Hírklikk