A magyarok és az osztrákok együtt lobbiznak a balkáni országok mellett 

HírKlikk 2023. december 15. 16:40 2023. dec. 15. 16:40

Magyarország és Ausztria együtt nyomul az Európai Tanácsban, hogy kikényszerítse a nyugat-balkáni államok mielőbbi felvételét. A két kormány ebben egyetért, bár egy sor más kérdésben ellentét van közöttük. Egy uniós diplomata szerint az osztrákok, a régió legnagyobb befektetőjeként, már-már megszállottan szorgalmazzák a déli nyitást.

Paul Schmidt, a bécsi Európa-politikai Társaság főtitkára a Le Monde hasábjain úgy fogalmazott, hogy az osztrák diplomácia az ország befolyási övezeteként tekint a régióra. Az Orbán-kormány számára szintén igen lényeges a balkáni szomszédság, olyannyira, hogy a Fidesz ezt akarja a jövő év második felében esedékes magyar elnökség fókuszába állítani.

Egy belgrádi elemző azt mondja, hogy a magyar miniszterelnök regionális szerepre tör és ehhez jó eszköz számára a Nyugat-Balkán. Ugyanakkor Brüsszelben gyakran utalnak az Orbán és Vucsics közti politikai rokonságra. Ezzel együtt a magyar vezető hasztalanul próbált közbenjárni, hogy az EU ne követelje Belgrádtól az orosz kapcsolat lazítását, illetve ne sürgesse a viszony rendezését Koszovóval.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom