A magyarok szerint rendben van a Szlovákiának szánt Szputnyik V

HírKlikk 2021. május 10. 19:15 2021. máj. 10. 19:15

A Szlovákiának szállított első adag Szputnyik V vakcináról egy magyar laboratórium megállapította, hogy kielégítő, ezért a kormány megvitatja a további lépéseket az orosz féllel – jelentette be a szlovák egészségügyi minisztérium egy szóvivője. A vizsgálatot Budapesten végezték, Oroszország ugyanis azt kérte, hogy teszteljék a vakcinát egy EU által hitelesített laboratóriumban, mert a szlovák fél nem ilyenben vizsgálta.

Mint a Reuters jelentéséből kiderül, Zuzana Eliasova szóvivő szerint Szlovákia további eredményeket vár Oroszországtól, május végére. A szóvivő arról nem szólt, hogy milyen teszteket végeztek Magyarországon a vakcinával, és arról sem, hogy a kapott jelentés tisztázza-e azokat a kérdéseket, amelyekről az illetékes szlovák hatóság hiányolta az információt. Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter pénteken jelentette be, hogy e-mailben megkapták a magyar fél jelentését arról, hogy a vizsgált vakcina rendben van.

Oroszország eddig nem nyerte el az európai EMA hatóság engedélyét, és Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol a Szputnyik V-vel oltanak. A Reuters utalt a Lancet sokat idézett cikkére, valamint a vakcinát forgalmazó orosz RDIF hatásosságról szóló állásfoglalására. Idézte, hogy a vakcina honlapján az RDIF most közölte: „A magyar Nemzeti Közegészségügyi Központ megerősítette: a Szlovákiának küldött szállítmány megfelel minden biztonsági és egyéb követelménynek, egyben leleplezte a korábbi szlovákiai közlések inkorrekt voltát”. Szlovákia márciusban kapott 200 ezer adag Szputnyik V vakcinát, ám a szállítmány politikai vihart kavart, és végül Igor Matovic miniszterelnök lemondásához vezetett.

A szlovák egészségügyi minisztérium engedélyezni szándékozott az orosz oltóanyagot márciusban, de az alkalmazás előtt felkérte az illetékes hatóságot (SUKL) a vakcina vizsgálatára. A SUKL arra jutott, hogy nem tudta értékelni a Szputnyik V hasznosságát és kockázatait, mert hiányosak a Moszkva által közölt adatok, de bizonyos vizsgálatokon – sterilitás, szín, esetleges toxicitás, stb. – a vakcina megállta a helyét.

A Reuters jelentése emlékeztet arra is, hogy Angela Merkel német kancellár áprilisban közölte: az EMA még nem kapott az orosz oltóanyagról elegendő információt ahhoz, hogy engedélyezni tudja, de ha hamarosan engedélyezi a hatóság, Németország is vásárol majd.

A magyar vizsgálat eredményéről szóló hírt az orosz sajtó is sietett közzétenni.