A magyarországi dezinformáció ellen lép fel az AFP projektje

HírKlikk 2022. január 14. 16:40 2022. jan. 14. 16:40

A francia Agence France-Presse (AFP) hírügynökség portált indít a magyarországi dezinformáció elleni harcra alig három hónappal az Orbán Viktor sorsát eldöntő választás előtt. De a szakemberek kétkedéssel fogadják a projektet – írta a Euractiv. A lakmusz.hu – amely az első tényellenőrző projekt Magyarországon – kedden, január 11-én indult be, egyelőre 15 hónapos időtartamra, egy európai projekt alapján. 

Az EU Bizottsága az AFP francia állami hírügynökséget, a 444-t és a Media Universalis Foundation alapítványt bízta meg a feladattal. Az AFP a tényfeltárásban járatos helyi újságírók egy csoportját képezi ki, és látja el know how-val. A francia hírügynökség az elmúlt években tényellenőrzők egész nemzetközi hálózatát építette ki – emlékeztet a Euractiv

A magyar szavazók április 3-án voksolnak, és ez a legszorosabb választás lesz, amióta Orbán Viktor kétharmaddal hatalomra került 2010-ben. Az eltelt 12 év alatt a kormány a médiaszektort érintő törvényt hozott, kezdve az erősen vitatott úgynevezett Médiatörvénnyel. A kommunista uralom bukása után a magyar sajtó a külföldi cégek belépésével messzemenően diverzifikálódott, és a helyzet csak a 2018-as gazdasági válság után változott meg, amikor a médiacégek gazdasági nyomás alá kerültek. Ezért sok nemzetközi konszern távozott a médiapiacról, mégpedig akkor, amikor Orbán és a hozzá közelálló üzletemberek elkezdtek egyre nagyobb nyomást gyakorolni a szektorra. 
Az utóbbi időben talán a változás jelei észlelhetők, az AFP ugyanis nem az egyetlen nemzetközi sajtóvállalkozás, amely kiépíti magyarországi jelenlétét. A Szabad Európa Rádió/Szabadságrádió 2020 szeptemberében újra indult, és például az RTL, azon kevés külföldi cégek egyike, amely nem hagyta el az országot, külön hírprogramot épített ki.

Polyák Gábor mégis úgy látja, hogy ezek a kezdeményezések kevéssel tudnak hozzájárulni a magyar sajtópiac strukturális problémáinak a megoldásához, a piacot ugyanis a közpénzek bevetése és az állami hirdetések célzatos osztogatása messzemenően eltorzította. 

A tényellenőrző projekt célja, hogy megvizsgálják azokat a megnyilvánulásokat, amelyek jelentős hatással lehetnek a nyilvános diskurzusra, és ezen belül különös figyelmet szentel a politikusoknak és a neves személyiségeknek. Az AFP európai igazgatója szerint nem arról van szó, hogy a projekt összeütközésbe kerüljön a hatóságokkal, vagy a kormányt bírálja. Az első cikkek azonban az Euractiv szerint arra mutatnak, hogy megütköznek a Fidesz vezette kormánnyal, és néhány kormányhoz közeli orgánum máris az összeesküvés-elméletek célpontjaként szolgáló Soros György ügynökének minősítette a portált. 

Polyák Gábor szerint egy ennyire átpolitizált kontextusban a Lakmuszhoz hasonló projekteknek nincs esélyük arra, hogy elérjék a Fidesz szavazóit. A professzor szerint ez a teljes magyar helyzet félreértése 12 év után. A probléma nem a jó médiatartalmak hiánya, hanem az, hogy a sajtórendszer annyira polarizált, hogy a kormány hívei nem akarják hallani a kritikus hangokat.

A legújabb tendenciák a magyarországi sajtószabadsággal kapcsolatban további negatív trendre utalnak, és Budapest magatartása hatással van a szomszédos országok sajtószabadságára is. Közben az EU Bizottsága azt hangoztatja, hogy nincs módja reagálni a panaszokra, a beavatkozáshoz további felhatalmazásokra lenne szüksége. Vera Jourova uniós biztos tavaly kijelentette, „Frusztrál minket, hogy a versenyszabályokkal nem megyünk semmire, jobb szabályokat kell kidolgoznunk. Ehelyett azonban az EU végrehajtó testülete azt ígérte, 2022 harmadik negyedéig törvénytervezetet nyújt be. Az úgynevezett Európai Sajtószabadság Törvény célja, hogy javítsa az átláthatóságot, az elszámolási kötelezettséget, a sajtószabadságot és a sajtó pluralizmusát érintkező intézkedéseknél.”

Forrás: Hírklikk