A marhahús hazájában 70 százalékkal emelkedett az ára

HírKlikk 2023. december 25. 09:35 2023. dec. 25. 09:35

Argentína idei, már évi 160 százalékos, a világon a harmadik legmagasabb inflációja robbanásszerűen tovább nőtt az elmúlt hetekben, mióta átvette hivatalát az új államelnök, Javier Milei.

A szélsőséges, populista politikus, akinek december beiktatásán Orbán Viktor is ott volt, 54 százalékkal leértékelte az ország fizetőeszközét, a pesot, aminek következtében az Argentínában megszokott pénzromlás immár példátlan méreteket öltött. A marhahús hazájában annak ára 70, az üzemanyagoké 60, a zöldségeké 50 százalékkal emelkedett – írja a New York Times. Közgazdászok szerint ezeket az árakat az ország 46 millió lakosának nagy többsége nem képes megfizetni és válságba kerül a gazdaság.

Milei, aki többek között azzal az ígérettel került hatalomra, hogy megszünteti az ország Nemzeti Bankját és fizetőeszközként az amerikai dollárt vezeti be, elkerülhetetlennek minősítette lépéseit, a súlyos korlátozásokat ahhoz, hogy stabilizálja az argentin gazdaságot.

Az új elnök eltörölte a fogyasztókat szolgáló állami ártámogatásokat, korlátozta a sztrájkjogot, megkönnyítette az elbocsátásokat és előkészíti állami vállalatok privatizálását. Megjelentek az első tiltakozások Milei uralma ellen, miközben az elnök jelezte: a következő hónapokban további 60 százalékkal fog nőni az infláció Argentínában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom