A matracokat, takarókat el lehet vinni, de az embereket nem

HírKlikk 2019. december 11. 08:24 2019. dec. 11. 08:24

Ezúttal az Euronews tért vissza a hajléktalanságot kriminalizáló magyar törvényre, azzal, hogy Magyarország tavaly a világon elsőként hozott ilyen jogszabályt. A kormány azzal érvel, hogy ez életeket ment. Idéz a cikk egy meg nem nevezett budapesti intézetet, amely kiszámolta: egy hajléktalan őrizetbe vétele 150 eurónak megfelelő forintba kerül, és az összeg egy hónapra fedezné a hajléktalanszállón való elhelyezés költségét.

Ha 60 napig tartják őrizetben az illetőt, a költségek egy egész évre fedeznék az illető elhelyezését. A tudósító rámutatott: a törvény életbe lépése után el lehetett vinni a matracokat, takarókat, de az embereket nem: közülük sokan most a város körüli erdőkben, barlangokban húzzák meg magukat, ami a szociális munkások szerint igen veszélyes, mert így nem lehet tudni, ki van veszélyben, vagy kinek van szüksége segítségre.

Idézte a cikk Aknai Zoltánt, a legnagyobb budapesti hajléktalan-intézmény vezetőjét, aki a náluk folyó munkáról beszélt. Szólt a cikk a civil szervezetek hajléktalanokat segítő tevékenységéről, külön említve a Bike Maffiát, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban gyűjtötte az adományokat egy ételosztáshoz. Végül az írás beszámolt arról, hogy idén már legkevesebb nyolc ember vesztette életét kihűlés miatt. 

Forrás: Hírklikk